A meglepő ok, amiért érdemes meghámoznod a spárgát

Nem telhet el spárga nélkül a tavasz? Napi Tippünk segít, hogy még finomabban tud elkészíteni!

Elérkezett a várva várt spárgaszezon, amely csak két hónapig tart, így érdemes kihasználni ezt az időszakot. Rengeteg receptet találsz a Nosalty oldalán, hogyan készítsd el a spárgát, azonban most egy olyan tippet hoztunk, amivel függetlenül attól, hogy milyen ételt készítesz, sokkal, de sokkal jobb lesz. Nem kell semmi bonyolult dolgot csinálnod, mindössze annyit kell tenned, hogy használat előtt meghámozod a spárgát.

A meglepő ok, amiért érdemes meghámoznod a spárgát

Miért kellene meghámoznod a spárgát?

A hámozás általában olyan termények esetében kézenfekvő, amelyek héja ehetetlen, mint például a banán és a citrusfélék esetében, vagy amelyek héja megváltoztatja az étel ízét, jellegét, ha rajta hagyjuk (gondoljunk csak a burgonyára). A spárga azonban nem tartozik egyik táborba sem. Akkor mégis miért érdemes meghámozni?

Mert a vastagabb száraknak a külseje fás lehet, ám a kemény réteg eltávolításával könnyebben hozzá lehet férni a zsenge belsőhöz.

Így egy hosszú, zsenge spárgaszárat kapsz, és még mindig sokkal kevesebb hulladék keletkezik, mintha egyszerűen levágnád a fás részeit.

De ne feledd, hogy a zöld és zsenge spárga legfinomabb részét a csúcs közelében találod!

Ezeket a spárgás recepteket már próbáltad?

Tavaszi spárgás bavette

Azon a pár héten, mikor van friss, roppanós, zöld spárga, érdemes minél több ételt készíteni vele. Ez a gyors tészta kicsit citromos, csupa zöld, nagyon spárgás, és még bacon is van ...

Spárgás csicserilepény

Spárgaszezonban mindig új recepteket keresek. A farinátával, vagyis a csicserilepénnyel idén, Olaszországban ismerkedtem meg, így most ebbe is spárga került, ugye milyen szép? Nagyon finom ...

Miért nem csak a végeket kell levágni?

Jó kérdés. A spárgaszárak egy talaj alatti „korona" föld feletti hajtásai, amely akár 20 évig (!) is képes spárgát növeszteni. A szárak lehetnek vastagok vagy vékonyak, ezt általában a növény fajtája és a korona kora határozza meg. Érdekesség, hogy a vékony szár nem lesz vastagabb, ahogy öregszik.

A spárga növekedése során alulról kezdve keményebbé és fásabbá válik, ezért a spárga előkészítéséhez hozzátartozik a szárak legalsó részének levágása vagy lecsípése. Sok receptben szerepel, hogy a spárgaszárak végét le kell vágni, ami akaratlanul is ahhoz vezethet, hogy több zöldség kerül levágásra, mint kellene.

A jó ökölszabály az, hogy a spárga aljáról nagyjából 2,5 cm-t vágj le, még akkor is, ha meg akarod hámozni.

Készítsd el ezeket a spárgás finomságokat:

Spárgás-baconös tészta

A spárga, a tejszín és a tészta kombinációja gyakori a tavaszi menüsoron Olaszországban. Ezt a változatot a tárkony írja felül, ami olyan parfümszerű illatot áraszt, amely az étel ...

A vékony spárgaszárak általában zsengébbek, mint a vastagabbak, ezért nem szükséges meghámozni őket.

Ez a technika bármilyen ételbe kerülő spárga esetében alkalmazható, legyen szó salátáról vagy egy spárgás tésztaételről.

Hogyan hámozd meg a spárgát

  1. Vágj le 2,5 cm-t minden szár aljáról.
  2. Válaszd szét a vékony és a vastag szárakat.
  3. Hámozd meg egy zöldséghámozóval a vastag szárak alsó felét, hogy eltávolítsd a fás külső részeket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több érdekességről olvashatsz itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...