Te tudod, mi a különbség a habarás és a rántás között?

A magyar konyha kétféle sűrítési módszert is szívesen alkalmaz: a rántást és a habarást. De vajon mi a különbség a kettő között? Napi Tippünkből kiderül!

A magyar konyha előszeretettel alkalmaz különféle sűrítési módszereket főzelékek vagy krémlevesek készítésénél. A legismertebb ezek közül a rántás és a habarás” – írta nemrég közösségi oldalán a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy szakértői csapata. 

Te tudod, mi a különbség a habarás és a rántás között?

Mindenki ismeri és feltehetően alkalmazta is ezt a két sűrítési módszert, könnyedén elképzelhető, hogy nem tudjuk, mi is a kettő között a különbség. Vizsgáljuk meg a kérdést!

Kezdjük a rántással

A hagyományos rántáshoz lisztet és valamilyen zsiradékot használunk.

Először egy serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot, lisztet adunk hozzá, majd addig pirítjuk a keveréket, amíg az barna vagy zsemleszínű nem lesz.

Ezt követően az ételhez adjuk.

Miben más a habarás?

Az egyszerű habarással csak a sűrítés a cél. Ebben az esetben vízzel, zöldséglével vagy csontlével összekeverjük a lisztet, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a forrásban lévő ételünkhöz.

A finom habarásnál nemcsak az a cél, hogy sűrítsünk, hanem az, hogy az étel ízét, valamint energia- és tápanyagtartalmát is gazdagítsuk. Ebben az esetben tejben, tejfölben, kefirben, joghurtban vagy tejszínben keverjük el a lisztet. Ennél azonban érdemes arra figyelni, hogy mielőtt a forrásban lévő ételhez adnánk, egy kevés meleg főzőlével elkeverjük, különben a tejtermék kicsapódik. Ez a hőkiegyenlítés.

Forrásunk volt.


Még több konyhai tipp és trükk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...