A gyümölcsös pite annyiféle dolog lehet: amerikai stílusú, kerek-fedett, magyarosan porhanyós tésztájú vagy linzeres és rácsos – mindezeken túl persze mindig ugyanarról beszélünk… két omlós tésztaréteg között dzsemesre sütött gyümölcsről. Persze nem érdemes meghagyni a gyümölcsös pitét ebben a szerény állapotában, ugyanis sokkal jobban járunk, ha apró lépések segítségével némileg elegánsabbá tesszük a süteményt. Nézzük is, melyek ezek!
Nézd meg galériánkban a gyümölcsös pite elegánsabbá tételének lépéseit!
5 apró változtatás, amitől elegánsabb lesz a gyümölcsös pitéd
Használj magot a tésztában
Mindegy, hogy vajas-, omlós- vagy linzertésztáról beszélünk, mindegyik esetében lecserélhetjük a liszt egy részét őrölt magvakra. Kísérletezzünk: kezdjük nagyjából 50 grammal, és onnan haladjunk tovább, attól függően, tetszik-e vagy sem az eredmény. Persze ne váltsuk le 100%-ban a lisztet, arra mégiscsak szükség van a tésztához. Diót, törökmogyorót, mandulát mind használhatunk, mindegyik kiváló aromát ad.
Barnítsd a vajat
A liszt mellett a másik legfontosabb pitetészta-alapanyag a vaj, amiből igen jelentős mennyiség kerül a tálba. Önmagában is kellemes, karakteres íze van, azonban ezt nagymértékben tovább fokozhatjuk, ha megbarnítjuk a zsiradékot. Ehhez ITT találunk egy alapos leírást – ezen kívül a piterecept minden eleme maradhat, ahogy volt, nem kell rajta változtatnunk.
Tedd ropogóssá
Az ízek mellett a textúrára is fektethetünk hangsúlyt: adhatunk például a süteményeknek egy kellemesen ropogós tetőt. Fedett, de akár rácsos piték esetében is bevethetjük a trükköt, a lényeg, hogy legyen felül egy valamekkora tésztaréteg, ami felveheti a ropogóssá tevő alapanyagokat. Na de mik is ezek? A durva szemű barnacukor például kiváló választás, csakúgy, mint a vaníliás cukorral elkevert aprított dió vagy egyéb olajos mag.
(Zöld)fűszerezd a tölteléket
Na de eleget a tésztáról, irányuljon a reflektorfény a töltelékre! Mindegy, milyen gyümölcsöt töltünk a piténkbe, azt kiegészíthetjük egy hozzá illő, szimpatikus fűszerrel. De ne korlátozzuk magunkat kizárólag a szárított ízesítőkre – bátran használjunk friss zöldfűszereket is. Ezek kiváló párost alkotnak megannyi gyümölccsel, a legjobb kombinációkat ITT találhatjuk.
Egy kis alkohol nem árthat(?)
Ez a szekció már kizárólag tizennyolc pluszos tartalom, ezért csak akkor fogadjuk meg a tanácsát, ha gyerekmentes társaságnak készülünk süteménnyel. Be kell látnunk, semmi nem kiálltja hangosabban, hogy „elegancia”, mint egy kevés hozzáadott alkohol – főleg, ha desszertekről van szó. Flambírozzuk meg a töltelék gyümölcseit vagy egész egyszerűen öntsünk egy leheletnyi alkoholt a keverékhez (így mondjuk erősebb marad a hatása, szóval csak óvatosan vele). Rum, brandy, konyak, de akár whiskey is működhet, csak találjuk meg hozzá a megfelelő gyümölcspárt.
Ezekkel a gyümölcsös pitereceptekkel például kísérletezhetsz:
Meggyes rácsos pite
Mindegy, hogy épp javában tapossuk a gyümölcsszezont, vagy már meg sem közelítjük, egy finom meggyes rácsos pite az év bármely szakában jólesik, főleg, ha a nagymama receptje alapján ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nyári tipp, trükk és ötlet: