Az utóbbi időben egyre népszerűbbé váltak a villásreggelik, és velük együtt a frittata is. Hozzávalói megegyeznek az omlettével, a tejet pedig gyakran felváltja a tejszín, hogy még krémesebb legyen a végeredmény. Ha ezekkel a tényekkel tisztában vagy, akkor érdemes a frittata készítésekor fellépő problémákról is értesülnöd.
Íme 5 hiba, amit mindenki elkövet a frittata elkészítésekor
1.) Nem melegíted elő a sütőt
Mielőtt hozzálátnál a frittata elkészítéséhez mindenképp kapcsold be a sütőt, és melegítsd elő körülbelül 170 fokra, ez ugyanis elengedhetetlen lépés a frittata elkészítésekor, mert ez segít abban, hogy az étel egyenletesen tudjon megsülni. Próbáld ki ezt a spárgás-serrano sonkás frittatát.
2.) Rossz serpenyőt használsz
A tökéletes frittata elkészítésekor szintén fontos, hogy a megfelelő serpenyőt válaszd ki! Először is legyen sütőbiztos és lapos, hiszen ez lehetővé teszi a tojások egyenletes sülését. De a méret is kulcsfontosságú, tehát ne legyen túl nagy, vagy túl kicsi se. Gyakori hiba, hogy túl nagy serpenyőt választanak az emberek, viszont nem használnak elegendő hozzávalót. Készítsd el ezt a shakshuka frittatát!
3.) Nem használsz elegendő fűszert
A són és borson kívül is van élet, használj friss fűszernövényeket (bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű) és szárítottakat (pirospaprika, gyömbér, fokhagyma) is! Végtére is, mi értelme van egy sokféle hozzávalókból és zöldségekkel álló tojásételnek, ha a végén semmi íze sem lesz? Ez egy olyan hiba, amit sok házi szakács elkövet... Szerencsére sokat segíthet, ha az étel elkészítése előtt eldöntöd, hogy milyen lesz a frittata ízprofilja! Például olaszra, latinra vagy görögre vágysz? Ha ez megvan, akkor kezdődhet is a fűszerezés!
4.) Nem vagy elég türelmes
Sok otthoni séf esik abba a hibába, hogy nem hagy elegendő időt a frittatának, hogy elkészülhessen. A frittata sütéséhez szükséges idő azonban számos tényezőtől függ, például a serpenyő méretétől, a frittata vastagságától és a sütő hőmérsékletétől. De jó aranyszabály, hogy a frittatát a tűzhelyen körülbelül 5-7 percig kell főzni, majd további 10-15 percig a sütőben kell sütni. A lényeg, hogy ne kapkod el sütést! Készítsd el ezt a sertésmájas-zöldséges frittatát!
5.) Nem hagyod pihenni a frittatát
Végre elkészült a frittata? Nagyon szuper, de még várj! Egy tökéletesen meggrillezett sertésszelethez hasonlóan a frittatát is hagyni kell egy kicsit pihenni, mielőtt felszeletelnéd. Azért fontos a pihentetés, mert ez segít megtartani a frittata formáját, emellett pedig lehetővé teszi az ízek felerősödését. Szintén problémás lehet, hogy a nagyon forró frittata eléggé törékeny, vagyis akár szét is eshet, ha belevágsz. 5-10 perc pihentetés után azonban már nyugodtan nekieshetsz!
Még több konyhai tipp vár rád: