A nagybevásárláskor még óriási volt a lelkesedés, és vettél egy csomó banánt, de valahogy nem akar elfogyni? Adj magadnak egy kicsivel több időt ezzel a három banántárolási praktikával, amivel meghosszabbíthatod a gyümölcs élettartamát.
Lógasd fel!
Jó tudni, hogy a fürtről letört banán gyorsabban érik, tehát kevesebb ideig áll el. Ennek az érési folyamatnak a lassítására ebből kifolyólag az első lépés, hogy tárolásnál ne szedd szét a fürtöt, hanem tartsd egyben.
A másik, amit tegyél meg, ha egy egész fürt banánod van, hogy fellógatod egy kis kampó segítségével, mintha még mindig a növényen lenne a gyümölcs.
A banánfürt ilyen módon történő felakasztása révén a gyümölcsök nem érnek semmilyen felülethez, ami lelassítja a savak lebomlását. Válassz árnyékos helyet erre a célra, mivel a napfény vagy a világos környezet felgyorsítja az érési folyamatot.
Csomagold be!
A második tipp épp az előzőnek az ellentéte, mivel ebben az esetben épp hogy szét kell szedni a banánfürtöt. Ezután műanyag fóliával be kell tekerni minden banán szárát, hogy ne érintkezzen a levegőben lévő etilénnel, ezzel lassítva az érés folyamatát. Olyannak is találkozhatsz, hogy már a boltban így árulják a banánt a hosszabb eltarthatóság érdekében.
Hátránya ennek a megoldásnak, hogy plusz szemetet termel.
Mehetnek a hűvösre
Amikor már túlérett a banán, tedd a hűtőbe, így még egy kicsit elnyújthatod az élettartamát. A héja bebarnul, de belül friss marad. Két-három nap után azonban a belseje így is pépes lesz, ezért érdemes mielőbb elfogyasztani. Az íze édes marad, ezért ilyenkor tökéletes például banánkenyérbe.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Csodás receptek kollegáinktól: