A sárgarépa is egyike azon alapzöldségeinknek, amelyek áldozatul estek a szezontalanság modern betegségének – ez annyit tesz, hogy sokan már nem is tudjuk, hogy bizony ezeknek az alapanyagoknak is van kijelölt szezonja, mivel egész évben vásárolhatunk belőlük. Pedig a sárgarépa főideje épp most, a nyári hónapokban érkezik el, ugyanis ilyenkor bújnak elő a földből a zsenge, friss répák. Nézzük, miben térnek el az év többi részében kapható, megszokott öreg zöldségektől!
Nézd meg galériánkban a friss, nyári répa felhasználási módjait, a tippekért kattints a képre!
Így használd ki teljes körűen a zsenge nyári répát
Eheted héjastul
Ugyan, ha kedvünk tartja, a répának bármikor megehetjük a héját – hiszen egy alapos sikálás után kellően tisztává válik a zöldség külseje ahhoz, hogy ki tudjuk kerülni a hámozást. Persze jóval kellemesebb élményben lesz részünk, ha a még fiatal, zsenge zöldséget esszük ilyen módon, ugyanis ekkor még vékonyabb a külső burka.
Sokkal finomabb nyersen
Nemcsak héjastul, de nyersen is bátrabban fogyaszthatjuk ilyenkor a répát. A fiatal zöldség jóval lédúsabb, zamatosabb, aromája szinte édeskés, állagában pedig harsanós, ropogós, ress. Kár lenne mindezt a hőkezeléssel tompítani: reszeljük nyersen salátába vagy hajszálvékony szeletekként pakoljuk szendvicsbe, esetleg savanyítsuk, da megtartanánk a ropogósságot, de plusz ízt adnánk a zöldségnek.
A zöldje is fogyasztható
Általában, az év nagy részében lédig módon vásároljuk a répát, egyesével válogatva a hatalmas kupacból. Nyáron azonban többször szembe jöhet velünk a csokorba kötött, fodros, zöld frizurával rendelkező sárgarépa. Kevesen tudják, azonban ez a bodor levélzet ugyanúgy felhasználható, mint a fehérgyökér petrezselyme: levesbe szórhatjuk, szendvicskrémbe apríthatjuk, de akár maradékmentő pestót is turmixolhatunk belőle.
Receptek zsenge nyári répából:
Vegán ramen misoval és mogyoróvajjal
A ramen az egyik legautentikusabb ázsiai leves, aminek a vegán változata épp olyan tartalmas, mint az eredetié. Hogy fokozzuk az íz élményeket, misoval és mogyoróvajjal egészítettük ki.
Nyári fejtettbab-leves
A nyári bableves ereje a fejtett babban, a paradicsomban és a citromban rejlik, na és persze a sok tejfölben vagy joghurtban, amik lágyan krémessé teszik a bablevest. Ez a leves tényleg nem ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További ízes nyári ötletek várnak itt: