Felmerülhet benned a kérdés, hogy miért is mosnád meg például a kivit, ha nem is eszed meg a héját... Valahol igazad van, de azért ez nem olyan egyszerű, mint azt gondolnád, ugyanis kellemetlen meglepetés érhet, ha nem tisztítod le alaposan a zöldségek külsejét. Az alábbiakban azt is eláruljuk, hogy miért!
5 friss élelmiszer, amit evés előtt mindenképpen meg kell mosni
1. Fűszernövények
A kertedben vagy a balkonládában termesztett petrezselyem, kakukkfű és bazsalikom igazán gyönyörű látványt kínál. Ezenfelül csodálatos illatuk van, és számos étel ízletes kiegészítőjeként szolgálnak. Ám attól, hogy te sokat törődsz velük, a kerti kártevők még nem fogják megkímélni őket. Akár a madarak is könnyedén bepiszkíthatják a fűszernövényeket, így használat előtt mindenképpen meg kell mosni őket. Megkóstolnál egy bazsalikommal díszített insalata caprese-t?
2. Gomba
Általános tévhit, hogy a gombát nem szabad megmosni, mert felszívja a vizet. Ez nem igaz, a gombák valójában nagyon kevés folyadékot szívnak fel, hiszen 90 százalékuk víz. A leghatékonyabb tisztítási módszer, ha egyszerűen vízbe meríted őket, majd felitatod róluk a vizet. Készítsd el ezt a mesés tejmentes gombapaprikást!
3. Jégsaláta
A jégsalátát ugyanúgy kell megmosni, mint bármely más leveles zöldet: távolítsd el a leveleket, majd öblítsd le őket hideg víz alatt. Még akkor is meg kell mosnod a salátát, ha nem akarod szétválasztani. Ebben az esetben alaposan öblítsd le a fejet hideg folyóvíz alatt, majd óvatosan töröld szárazra. Ezután helyezd egy vágódeszkára, és távolítsd el a fonnyadt külső leveleket, mielőtt szeletekre vágnád. Kóstold meg ezt a fenséges marhahúsos szendvicset!
4. Fejes káposzta
Minek megmosni a fejes káposztát, ha úgyse eszed meg a külső réteget, igaz? Most figyelj! Rovarok vagy más kártevők lehetnek a káposzta belsejében, ezért a biztonság kedvéért távolítsd el a vastag külső leveleket, vágd fel a káposztát szeletekre, és öblítsd le folyó víz alatt szűrőedényben.
5. Kivi
Tudtad, hogy ehető a kivi héja? Bizony! Sőt, tele van rosttal és C-vitaminnal. Ha hajlandó vagy megenni a kivi héját, akkor természetesen nem hagyhatod ki a gyümölcs alapos tisztítását. Tedd hideg víz alá, majd szárítsd meg papírtörlővel. Próbáltad már ezt a mennyei kivis chiamag pudingot?
Még több érdekesség itt: