Nehéz magyarázatot találni a frankfurti levest övező hatalmas népszerűségre – mi ennek keresését fel is adtuk már itt, a szerkesztőségben, főleg azt látva, hogy az illusztris, magyaros leves minden héten, minden hónapban és minden évszakban megrendíthetetlenül vezeti a receptnézettségi listákat. Ami egyben azt is jelenti, hogy a frankfurti leves ugyanúgy rotyog a konyhákban nyáron, mint télen: ez pedig kreatív teret ad nekünk arra, hogy a szezonok, alapanyagok és hangulatok alapján csavarjunk egyet-kettőt a megszokott recepten.
Frankfurti tavasszal: zsenge, zöld zöldségektől lesz könnyedebb
Amikor a hosszú, hideg tél után ismét újjáéled a természet, olyan zsenge, szezonális kincseket ad a kezünkbe, amelyekkel egy sor izgalmas receptet készíthetünk. Például a frankfurti levesbe is tehetünk ezt-azt: friss, spenótleveleket vagy épp sóskát, ha elérkezik tavasz közepén, akár medvehagymát is.
Persze merészebb utakat is választhatunk – ízben kiválóan passzol a frankfurti leveshez a spárga vagy a hüvelyből kifejtett, zsenge cukorborsó is.
Frankfurti nyáron: hagyd el a tejfölt (és húst) a nagy melegben
A tavaszból nyár lesz, a langyos délutánokból pedig nehezen bírható kánikula, amikor nemcsak árnyékra és hús italokra vágyhat a test, hanem könnyebben emészthető fogásokra is. Sajnos ilyen szempontból a virslivel, krumplival és káposztával főzött, tejfölös frankfurti inkább a nehézkesebb oldalra esik.
Szerencsére nyáron sem kell lemondanunk a levesről, ha nem akarunk, egyszerűen csak könnyítenünk kell a receptjén. Pontosabban az alapanyagokhoz kell hozzányúlnunk kicsit: érdemes elhagyni a tálaláskor a tejfölt, illetve, ha tényleg komolyan vesszük az átalakítást, a virslit is hagyjuk ki a frankfurtiból. Esetleg cseréljük le sárgarépára vagy tofura.
Frankfurti ősszel: kelbimbóval főzünk kel helyett
Amilyen fontos eleme a levesnek a virsli, ugyanolyan jelentős szerep jut a beleaprított kelkáposztának. Persze az egész éves fogyasztásban igen könnyű ráunni a fodros zöldségre – amennyiben egy kis változatosságot szeretnénk a levesbe csempészni anélkül, hogy túlzottan elferdítenénk, tegyünk bele kelbimbót.
Az ősszel szezonális, apró kis zöldséggombócok nagyjából ugyanazt az ízt adják a levesnek, mint a kelkáposzta levelei, azonban küllemben és textúrában teljesen más végeredményt érhetünk el velük. Sokkal izgalmasabb lesz a félbevágott, puha kelbimbókba harapni, mint a káposzta szétfőtt leveleibe.
Frankfurti télen: ízes gyökérzöldségek váltják a krumplit
Burgonyát sem lehet egész évben enni – és miért is tennénk, ha télen megannyi másik fajta gyökérzöldség közül választhatunk.
Ezekben a hideg hónapokban, mikor más zöldségek csak ritkásan akadnak, érdemes a céklából, édesburgonyából, répából, sütőtökből kihozni a legtöbbet.
Krumpli helyett aprítsunk édesburgonyát, sárga céklát, sárgarépát vagy sütőtököt a levesbe: nemcsak színesebb, változatosabb, de laktatóbb is lesz a zöldségektől. Ez pedig télen úgyis jól jön.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További izgalmas, szezonális konyhai ötletek várnak itt: