Ez a fokhagyma hasznos és ízes része, amit alig használunk

Ha azt hisszük, hogy már minden oldaláról megismertük a fokhagymát, meglepetés vár ránk. Ugyanis van egy olyan része a zöldségnek, amit eddig elhanyagoltunk. A Napi Tipp pedig meg is mutatja, melyik az.

Fokhagyma nélkül kevés ételt tudnánk elképzelni: szinte mindenbe kerül egy-két gerezd ebből az aromás, pikáns zöldségből. Fehér gumói egész évben megtalálhatók a boltokban és a piacokon, mindig ugyanúgy, megszokott formában. Épp ezért alig hihető, hogy létezne a fokhagymának egy olyan része, amit még eddig soha nem láttunk. Pedig így van: a hosszú, zöld hajtás ritkán kerül nyilvánosság elé, pedig isteni íze van, és elképesztően sokszínű felhasználási lehetőségeket nyújt.

Ez a fokhagyma hasznos és ízes része, amit alig használunk

A fokhagyma, amit megveszünk, ugye a teljes növény föld alatt növekvő, gumús része, amit a felszín felett egy zöld szár és egy virág követ. Ezt a szárat a termesztők általában le szokták vágni, hogy a gumónak több ereje legyen a növekedésre.

A levágott szár ritkán találja meg az útját a piacokra, az élelmiszerboltokban pedig esélytelen őket megtalálni.

Pedig megannyi lehetőséget rejt ez az elhanyagolt kis szár, ami hasonlóan használható, mint az újhagyma vagy a snidling. Ízben édeskés, csak egy leheletnyi fokhagymaíz érezhető rajta (persze nem olyan intruzív, mint a gerezdeké), frissen szedve zsenge és harsogós.

Felhasználását tekintve több utat is választhatunk:

  • használhatjuk nyersen: salátákban, szendvicsekben, főételek díszítéseként
  • tehetjük pestókba, szendvicskrémekbe, mártogatósokba
  • megpárolva kerülhet főtt ételek alapjába

Reteklevélpesztó

Nagy pazarlás, ha a friss retek levelét otthagyjuk a piacon. Ebből a zöldből is számos finomság készülhet (például krémleves, pesto vagy mártás), ezért használjuk ki a retekszezont, ...

Martha Stewart kedvenc tonhalsalátája

Alma és bazsalikom tonhalsalátában? Igen, a híres amerikai gasztroblogger, Martha Stewart igazán érti a dolgát, ráadásul ez egy rendkívül egyszerűen elkészíthető akár reggelire vagy ...

Ez mind szép és jó, de hogyan juthatunk hozzá?

  • ha magunk termesztünk fokhagymát, levághatjuk a friss hajtást
  • főszezon idején (tavasz vége, nyár eleje) kereshetjük ős- és kistermelőknél, piacokon
  • akár a balkonra is ültethetünk a zöldségből, majd várhatjuk a zöld szár kibújását

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes konyhai ötlet vár:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...