A főzés olyan, mint egy jól megkomponált zenemű, minden hangszernek, azaz alapanyagnak megvan a pontos ideje, mikor kell belépnie, hogy kellemes szimfóniává álljanak a végén össze. Például a fokhagyma esetében kardinális kérdés, mikor készíted elő és mikor teszed a serpenyőbe, mivel elég érzékeny, így a túl sok hő hatására könnyen keserűvé válik. Nem is gondolnád, mennyi minden múlik a fokhagyma időzítésén.
Ha fokhagymáról van szó, az időzítésen múlik minden
Ez azonban nem jelenti azt, hogy félned kellene a fokhagymától és száműzni az ételeidből, hiszen rendkívül sokat dob rajtuk. A jellegzetes pikáns ízt legintenzívebb formában a fokhagyma összetörésével érheted el.
Azonban nem számít, hogy kinyomod, lereszeled vagy késsel felaprítod, egy dolgot mindenképp szem előtt kell tartani: ez az idő. Az időzítés két szempontból is kulcsfontosságú a fokhagyma felhasználásakor.
Először figyelni kell, hogy ne készítsd elő túlságosan hamar a fokhagymát, a friss és intenzív íz érdekében közvetlenül felhasználás előtt pucold meg, és nyomd ki vagy reszeld le. Ezután pedig nem szabad túl sokáig főzni, így tudsz gondoskodni róla, hogy megőrzi az ízét, és nem lesz túlságosan csípős vagy keserű.
Mit jelent ez pontosan? A tűzhelyen a közepes hőfok az ideális (de lehet akár alacsony is) a fokhagymának, és átlagosan 30 másodperc főzési idő elég is neki. Tehát a fokhagyma hozzáadásával egészen a főzés utolsó 30-60 másodpercéig várj. A fokhagyma ízének és textúrájának variálása érdekében akár sült és nyers fokhagymapasztát is használhatsz egyszerre, hogy kiaknázd a különböző típusok közötti ízintenzitásban mutatkozó különbségeket.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a fifikás konyhai trükköket is fogadd meg: