Karácsony előtt mindenki rengeteget vásárol, még akkor is, ha nem szeretne. Érdemes különböző praktikákkal és egy kis odafigyeléssel csökkenteni a költekezést – például azáltal, hogy körülnézünk otthon. Lessünk be, mondjuk a fagyasztóba, hogy milyen alapanyagok rejtőznek ott bent: meg fogunk lepődni, mennyi mindent felhasználhatunk majd az ünnepi készülődéshez. Jöjjenek a fagyasztó kincsei!

Gesztenyemassza
A legtöbbször kukacokba nyomva, meggyel és tejszínhabbal fogyasztjuk, azonban ez a karakteres és aromás csodaalapanyag ennél jóval többre hivatott. Készíthetünk belőle levest, köretet, tölteléket húsokba, és természetesen egy sor különböző desszertet is.
Érdemes inkább natúr gesztenyemasszát (a hozzáadott cukor és ízesítők nélküli verziót) venni, hogy sós és édes fogásokhoz is felhasználhassuk.
Gesztenyével töltött pulykatekercs
Íme egy ütős töltött pulykarolád: igazi ízbomba, kiadós, és csodásan mutatós. A pulyka egy szívmelengetően tartalmas gesztenyés-áfonyás töltelékkel készül, és szalonnába ...
Gesztenyekrémleves vörösboros aszalt áfonyával
A krémleves már magában elkanalazgatva is nagyon finom, de én azért az ünnephez illően sütöttem hozzá leveles tésztából kiszúrt kis fenyőket, és azzal tálaltam.
Gesztenyés bejgli
A bejglibe bizony nem csak mák vagy dió kerülhet: gesztenyepürével megtömve igazán ünnepi hangulatba hozhatjuk a rudakat. A krém alá ajánlott meggylekvárt kenni, hogy ne száradjon ki a ...
Halászlésűrítmény
Ugyan az ünnep megengedi a hosszan, gondos odafigyeléssel főzött ételeket, mégis akadhatnak olyan helyzetek, amikor gyors megoldásokra van szükségünk. Egy adag jó minőségű, fagyasztott halászlésűrítményből nemcsak a klasszikus levest készíthetjük el, de például egy hamis harcsapaprikást vagy más halas ételt, ragut is összedobhatunk. Jól jön majd két ünnep között, amikor nincs kedvünk boltba menni.
Gyors halászlé sűrítményből
Egyáltalán nem szégyen a sűrítményből főzött halászlé, persze ezt sem szabad összetrehánykodni. Ha odafigyelünk rá és megadjuk a módját, finom alternatíva lehet a klasszikus, ...
Selymesen krémes harcsapaprikás kapros-túrós csuszával
A tejfölös harcsapaprikás nem csupán egy étel, hanem a magyar konyha egyik legnemesebb hagyományának ízletes megtestesülése. Ez az étel a Tisza-menti halászat és a paprikás ételek ...
Hagyományos rácponty
Ha valami rácosan készül, akkor biztosak lehetünk abban, hogy találunk majd a tányéron sok-sok hagymát, paradicsomot és paprikát, bizonyos esetekben még tejfölt is. Jelen esetben a fenti ...
Leveles tészta
Ó, a háztartások örök, megbízható és bármikor előkapható támasza! Míg a friss leveles tészta általában jobban viselkedik a sütőben, a fagyasztott verzió jóval kényelmesebb és praktikusabb megoldást nyújt – bármikor előkaphatjuk a fagyóból, sós és édes aprósütemények, piték, lepények, gyors pizzák, vagy akár gofrik készítéséhez.
Pulyka Wellington módra
A pulyka Wellington módra egy elegáns és különleges étel, amely a klasszikus Beef Wellington receptjének egy szárnyas húsból készült változata. Lényege, hogy a pulykamellfilét ízletes ...
Krumplis-cukkinis lepény
Egyszerűen elkészül, finom és tuti nagyon hamar el fog fogyni.
Croffle, az 5 perces, foszlós-ropogós croissant-gofri
Aki 5 perc alatt szeretne gofrit sütni, annak egészen biztosan kedvence lesz a croffle névre hallgató költemény. Ez, a croissant és a waffle, azaz gofri szavakat ötvöző kifejezés nem árul ...
Vaníliafagylalt
Ugyan semmilyen szinten nem téli alapanyag a fagylalt, szorult helyzetekben mégis nagy segítség lehet. Tehetünk belőle tejszínhab vagy krém helyett a süteményekre, desszertekre, kanalazhatunk belőle a borlevesbe és édes krémlevesekbe is. Vagy egyszerűen feltálalhatjuk kehelyben, ha már minden sütemény elfogyott a kínálótálról.
Finn tepsis palacsinta (Pannukakku)
A finnek palacsintája, vagyis a pannukakku egy roppant praktikus recept: az összeállított tésztát tepsiben, sütőben süthetjük készre, nem kell órákig a serpenyő mellett strázsálni. A ...
Ünnepi borleves
Elhoztuk nektek a karácsonyi levesek egyik legédesebb változatát, hogy már az első fogás garantálja a jó kedvet az asztalnál. Vegyétek fel minden évben az ünnepi listára, és ...
Gőzölt mákos guba Gerzsenyi Flórától
Minden család mákos gubája más. Flóráé például gőzölve készül, tojáshbatól légies, szinte már egy kalácspudingra vagy felfújtra hajaz. A tálalásnál selymes sodót kap, ezzel ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippek az ünnepekre:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!