A különböző pirosra, zöldre vagy narancssárgára színezett édességek pompásan mutathatnak egy ünnepi asztalon – az ételfestékkel megfogott krém vagy piskóta azonban nem mindig úgy viselkedik, ahogy azt a cukrász szeretné. Jó pár dolgon múlik, hogy a sütés vagy a bekeverés végén tényleg megkapjuk-e a kívánt árnyalatot, vagy helyette valami egészen más, kellemetlen színt produkál majd az ételfesték. A garantált siker érdekében tartsuk rajta a szemünket az alábbi tényezőkön, nehogy rozsdabarnává váljon az élénkpiros.
Nem megfelelő fajtájú ételfestéket használsz
A legtöbb ételfesték 3 különböző formában kapható: porként, folyékony színezékként vagy gélként. Ezek közül mindegyik élénk színt ad, azonban sütéshez (illetve bármilyen hőkezeléshez) a gélalapú a legalkalmasabb.
Ha porral vagy folyékony színezékkel sütünk, az a forróságban hajlamos lehet veszíteni színerősségéből.
Sütés/főzésmentes receptekhez, krémekhez és bevonatokhoz bátran használjuk az éppen otthon talált fajtát, egyedül a piskótáknál legyünk válogatósak.
Lejárt az ételfestéked
Mint minden élelmiszert, úgy a festékeket is előbb-utóbb magával ragadja az enyészet: tartsuk szemmel a csomagoláson feltüntetett dátumot és a tárolási javallatokra is fordítsunk külön figyelmet, mert a lejárt vagy rosszul tárolt festék nem tud majd ugyanolyan erővel színezni.
Természetes ételfestékkel próbálsz sütni
Kaphatóak egyes boltokban olyan ételfestékek is, amelyek nem kémiai, hanem természetes anyagokkal dolgoznak (például céklaporral). Ezek leginkább azért jelentenek szimpatikus alternatívát, mert felhasználóként tudjuk, hogy mi kerül a tortánkba, és azt is, hogy miből származik pontosan az a festék.
Ellenben, a természetes úton előállított színanyagok nem viselik túl jól a hőkezelést, így használatukat korlátozzuk hideg desszertek és krémek színezésére.
Nem kevered el alaposan a masszában az ételfestéket
Csakúgy, mint a festésnél, sütés során is oda kell figyelnünk a színanyag egyenletes elosztására, különben nem lesz szép az eredmény. A poralapú anyagokat keverjük a száraz hozzávalókhoz (liszt, cukor, stb.), krémek esetében pedig oldjuk fel valamilyen langyos folyadékban (tej, tejszín, alkohol). A folyékony és gélalapú színezőket mindig a nedves hozzávalókkal keverjük el, majd velük együtt öntsük a keverőtálba.
Minden esetben figyeljünk arra, hogy csak a receptben leírt mennyiséget adjuk hozzá először a masszához – ha kevésnek tűnik, az azért is lehet, mert még nem kevertük el alaposan az egészet. Csak akkor vessünk be további színt, ha megvolt az alapos keverés.
Az ételfesték túl lúgos masszába kerül
Az utolsó tanács már szigorúan kémiai: minden színanyag intenzitásán javíthatunk némi sav hozzáadásával, persze sajnos a dolog az ellenkező irányba is meglódulhat, főleg egy piskótában. Ha a masszánkban szerepel valamilyen savas alapanyag (citruslé, ecet, savanyított tejtermék), akkor nem kell aggódnunk a színek miatt – ezek hiányában azonban ne számítsunk túl erőteljes hatásra.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ébreszd fel a főztöd alábbi tippjeink segítségével: