Ezt készítsd a sárgadinnyéből, ha nem elég édes

A nyári gyümölcsök talán a legzamatosabbak és legédesebbek, azonban sok közülük a legcsalfább is: a sárgadinnyéből például híresen nehéz jó példányt választani. Ha nem jött be az alapos szagolgatás és kopogtatás, akkor se csüggedjünk, a Napi Tipp megmutatja, mit készíthetünk az éretlen gyümölcsből.

Mindig izzasztó pillanat, amikor az ember először vág bele egy egész sárgadinnyébe, majd a kés pengéje mentén felhasadó gyümölcshús illata megcsapja az orrát. Legalábbis jó esetben ez történik: ugyanis a mézédes aromák teljes hiánya már előre azt jelzi, hogy bizony ez a dinnye egyáltalán nem lesz ízes. Ilyenkor, hogy meghiúsul a nyersen falatozás, érdemes a búslakodás helyett alternatív felhasználási és elfogyasztási módokat keresni, hogy mégse a kukában landoljon a szegény, íztelen sárgadinnye.

Ezt készítsd a sárgadinnyéből, ha nem elég édes

Sós saláta

Van két titkos alapanyag, amit bevethetünk akkor, ha a dinnyénk nem elég édes. Ugyan csodákra egyik sem képes, azonban képesek felfokozni az aromákat és az ízlelésünk intenzitását is.

Sóval és savassággal menthető a sárgadinnye – ezek pedig rögvest eszünkbe juttathatnak egy friss salátát.

Tegyük hát ilyen közegbe a hoppon maradt gyümölcsöt: ne gyümölcsök társaságába, ami talán természetesebben jönne, hanem zöld levelesek, uborka, friss sajtok, sonkák közé. Ébresszük fel az ízeket egy kirobbanó ecetes vagy citromos dresszinggel: a dinnyének így már esélye sem lesz vízízűnek maradni.

Savanyúság

Persze, ha a salátát nem érezzük elég alaposan elfedő maszknak, csavarjuk még feljebb a savasságmérőt, és készítsünk savanyúságot a gyümölcsből. Ha nem mézes, akkor úgyis nagyjából annyi íze van, mint egy töknek, ártani tehát nem fogunk neki a savanyítással.

Készítsünk az átlagosnál édeskésebb, de ugyanolyan alaposan megfűszerezett felöntőlevet ecetből, vízből, sóból és cukorból. Adhatunk hozzá mustármagot, koriandert, fekete borsot, de akár friss fokhagymát és gyömbért is.

Kockák helyett inkább szeleteljük hajszálvékonyra uborkagyalun – az így kapott hosszúkás, szinte átlátszó szalagok gyorsan és alaposan átveszik a savanyítólé aromáját. Tároljuk a savanyúságot hűtőben és tálaljuk húsok, sajtok társaságában, szendvicsekben, salátákban.

Fermentált gyümölcs

Ha pedig a három közül a legizgalmasabb módszert választanánk (bár az első kettő sem kutya), fermentáljuk az éretlen sárgadinnyét. Ehhez tisztítsuk meg és vágjuk kockákra a gyümölcsöt, majd mérjük le, és adjunk hozzá a súlyának 2%-át sóban. Masszírozzuk át alaposan és lével együtt töltsük sterilizált csatos üvegbe.

Tegyük a kamrába vagy bármilyen levegős, fénytől védett helyre. Minden nap nézzünk rá, és nyissuk ki óvatosan az üveg fedelét, hogy a bent termelődő szén-dioxid kiszabadulhasson, és ne robbantsa fel az üveget.

A fermentált gyümölcs egyre savanykásabb lesz, a negyedik-ötödik naptól kezdve már belekóstolhatunk (tiszta kanállal!), és addig érlelhetjük, amíg el nem éri a számunkra szimpatikus fanyarsági szintet. Ha kész, tároljuk hűtőben és használjuk a savanyúsághoz hasonlóan.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmas konyhai tippek várnak itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...