Ezt készítsd a sárgadinnyéből, ha nem elég édes

A nyári gyümölcsök talán a legzamatosabbak és legédesebbek, azonban sok közülük a legcsalfább is: a sárgadinnyéből például híresen nehéz jó példányt választani. Ha nem jött be az alapos szagolgatás és kopogtatás, akkor se csüggedjünk, a Napi Tipp megmutatja, mit készíthetünk az éretlen gyümölcsből.

Mindig izzasztó pillanat, amikor az ember először vág bele egy egész sárgadinnyébe, majd a kés pengéje mentén felhasadó gyümölcshús illata megcsapja az orrát. Legalábbis jó esetben ez történik: ugyanis a mézédes aromák teljes hiánya már előre azt jelzi, hogy bizony ez a dinnye egyáltalán nem lesz ízes. Ilyenkor, hogy meghiúsul a nyersen falatozás, érdemes a búslakodás helyett alternatív felhasználási és elfogyasztási módokat keresni, hogy mégse a kukában landoljon a szegény, íztelen sárgadinnye.

Ezt készítsd a sárgadinnyéből, ha nem elég édes

Sós saláta

Van két titkos alapanyag, amit bevethetünk akkor, ha a dinnyénk nem elég édes. Ugyan csodákra egyik sem képes, azonban képesek felfokozni az aromákat és az ízlelésünk intenzitását is.

Sóval és savassággal menthető a sárgadinnye – ezek pedig rögvest eszünkbe juttathatnak egy friss salátát.

Tegyük hát ilyen közegbe a hoppon maradt gyümölcsöt: ne gyümölcsök társaságába, ami talán természetesebben jönne, hanem zöld levelesek, uborka, friss sajtok, sonkák közé. Ébresszük fel az ízeket egy kirobbanó ecetes vagy citromos dresszinggel: a dinnyének így már esélye sem lesz vízízűnek maradni.

Savanyúság

Persze, ha a salátát nem érezzük elég alaposan elfedő maszknak, csavarjuk még feljebb a savasságmérőt, és készítsünk savanyúságot a gyümölcsből. Ha nem mézes, akkor úgyis nagyjából annyi íze van, mint egy töknek, ártani tehát nem fogunk neki a savanyítással.

Készítsünk az átlagosnál édeskésebb, de ugyanolyan alaposan megfűszerezett felöntőlevet ecetből, vízből, sóból és cukorból. Adhatunk hozzá mustármagot, koriandert, fekete borsot, de akár friss fokhagymát és gyömbért is.

Kockák helyett inkább szeleteljük hajszálvékonyra uborkagyalun – az így kapott hosszúkás, szinte átlátszó szalagok gyorsan és alaposan átveszik a savanyítólé aromáját. Tároljuk a savanyúságot hűtőben és tálaljuk húsok, sajtok társaságában, szendvicsekben, salátákban.

Fermentált gyümölcs

Ha pedig a három közül a legizgalmasabb módszert választanánk (bár az első kettő sem kutya), fermentáljuk az éretlen sárgadinnyét. Ehhez tisztítsuk meg és vágjuk kockákra a gyümölcsöt, majd mérjük le, és adjunk hozzá a súlyának 2%-át sóban. Masszírozzuk át alaposan és lével együtt töltsük sterilizált csatos üvegbe.

Tegyük a kamrába vagy bármilyen levegős, fénytől védett helyre. Minden nap nézzünk rá, és nyissuk ki óvatosan az üveg fedelét, hogy a bent termelődő szén-dioxid kiszabadulhasson, és ne robbantsa fel az üveget.

A fermentált gyümölcs egyre savanykásabb lesz, a negyedik-ötödik naptól kezdve már belekóstolhatunk (tiszta kanállal!), és addig érlelhetjük, amíg el nem éri a számunkra szimpatikus fanyarsági szintet. Ha kész, tároljuk hűtőben és használjuk a savanyúsághoz hasonlóan.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmas konyhai tippek várnak itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...