Nem lehet mindig akkora szerencséje az embernek, hogy édes cseresznyét kap a piacon: bizony becsúszhatnak a merítésbe még inkább piros, semmint bordó, inkább fanyar, semmint harsányan mézédes darabok. Ezeket általában fanyalogva megesszük, esetleg kiválogatjuk, és a komposztra hajítjuk – pedig a savanykás gyümölcsnek haszna is lehet a konyhában. Igen, az alábbi módokon megmenthetjük és felhasználhatjuk az éretlenebb cseresznyét is: jöjjenek a tippek, trükkök!
Nézd meg galériánkban az éretlenebb cseresznye megmentésének módszereit, a tippekért kattints a képre!
Így használd fel a korai, éretlenebb cseresznyét
Savanyítsd
Ha már egyszer úgyis savanyúbb a megszokottnál a gyümölcs, miért ne használjuk ki e adottságát? Készítsünk belőle savanyított cseresznyét: ecet és víz 1:1 arányú, tetszőlegesen ízesített felöntőlevével forrázzuk le, majd hagyjuk egy lezárt befőttesüvegben állni. Az ecetes levet ízesíthetjük borssal, mustármaggal, fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, kardamommal, citromhéjjal. A savanyúság kerülhet salátákba, húsok mellé is.
Süsd meg
Ha mégsem szeretnénk lemondani a gyümölcs édes felhasználásáról, a kevésbé érett szemeket süssük elő. Magozzuk ki őket, majd egy tepsiben forgassuk össze némi cukorral/mézzel, tetszőlegesen fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió, gyömbér), majd toljuk 200 fokos sütőbe legalább 20 percre, vagy amíg a szemek meg nem puhulnak és ráncosak nem lesznek. Utána használjuk a gyümölcsöt, ahogy szeretnénk: süteményben, pohárkrémben, salátában.
Tedd salátába
Ha már a salátákról beszélünk: beleszórhatjuk éretlen gyümölcseinket egy friss, nyárias zöldköretbe is. Párosítsuk uborkával, zöld levelesekkel, harsogó paprikával és friss sajtokkal. Szórjunk hozzá pirított magvakat, majd készítsünk egy enyhén fűszeres (akár csípős), mézes vinaigrette-et. Az esti grillvacsorák tökéletes kísérete lesz, másnap pedig gyors és könnyed irodai ebéd.
Főzd gyümölcslevesbe
Szintén egy működőképes stratégia lehet, ha az éretlen cseresznye savanyú ízét megpróbáljuk más gyümölcsök kavalkádjában elrejteni. Főzzük hát gyümölcslevesbe: a tejfölös/tejszínes, fűszeres és édes lé magába fogadja majd a nyár legjavát, a szezon legfinomabb gyümölcseit, köztük a cseresznyével – még akkor is, ha kicsit éretlen.
Készíts mártást húsokhoz
A meggyszósz igen gyakori nyaranta: általában főtt vagy sült hússzeletek mellé kínáljuk, szezonálisan friss gyümölcsből főzve a szószt. A meggynek amúgy is savanykásabb aromája van a cseresznyénél: így ez utóbbi gyümölcs éretlenebb szemei hasonlóan ízes szószt eredményezhetnek, ami csodásan kiegészíti a sült húsok pirított, fűszeres aromáját.
Ízes receptek, akár éretlen cseresznyével is:
Tepsis édes bundás kenyér, sült cseresznyével
Persze készíthetnénk egy halom bundás kenyeret serpenyőben is, de ugyan minek fáradnánk, ha ugyanezt megtehetjük sokkal gyorsabban egy tepsiben is. Az édes bundás kenyér kiváló reggeli, ...
Marhahátszín fűszeres cseresznyemártással
A főtt marhahús meggyszósszal egy klasszikus étek. Viszont a sült marhahús cseresznyemártással ugyancsak tökéletes párosítás! Próbáljátok ki Ti is!
Selymes-krémes gyümölcsleves a nyár legjavából
Az egyik legkedvencebb nyári fogásunk a gyümölcsleves: jól behűtve igazi mentőöv a forróságban. Tetszőleges gyümölcsökből és azok sokféle kombinációjával elkészíthető, így ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippeket leshetsz el innen: