Meleg, ragacsos, de ropogós, és nagyon puha - a legjobb chocolate chip cookie, avagy amerikai csokis keksz néhány elengedhetetlen tulajdonsága. Egyszerű, de nagyszerű finomság, amit gyorsan el lehet készíteni, ha valami durván csokis édességre fáj az ember foga. Nem meglepő, hogy annyi recept van az interneten, mint égen a csillag, ezekből nagyrészt mégis kimarad az az összetevő, amitől igazán puha és omlós lesz a végeredmény.
Ez pedig nem más, mint a kukoricakeményítő!
Meglepőnek tűnhet, hogy egy csokis édességben szükség lehet rá, pedig állag tekintetében óriási különbséget jelent, hogy használod-e.

Mit tud a kukoricakeményítő?
A választ, miért működik olyan jól a kukoricakeményítő a sütikben, a kémiatankönyvben kell keresni. A főzés során a keményítő általában sűrítőanyagként működik, a sütésnél azonban a lágyítás a lényeg.
Ez azért van, mert a keményítőpor kapcsolatba lép a liszt fehérjéjével, és lágyítja azt, így a kész keksz könnyebb textúrát kap majd.
A kukoricakeményítőben nincs glutén, így lényegében segít a tészták morzsás textúrájának kialakításában. Következésképpen a kukoricakeményítővel készült sütemények íze finomabb, emellett könnyedebb és légiesebb állagúak, mint a nélküle készülteké.
Még mindig kétségeid vannak?
Miért ne tehetnél a következő adagba néhány evőkanál kukoricakeményítőt? Veszíteni garantáltan nem fogsz semmit, de ha jól sül el a kísérlet, isteni sütemény lesz a jutalmad!
Csupán néhány teáskanál kukoricakeményítőre lesz szükséged
A kukoricakeményítő csodákat művelhet kedvenc süteményeiddel: igazán lágyak lesznek tőle, ráadásul egy kevés is elég belőle.
Nagyjából egy evőkanál kukoricakeményítőre van csak szükséged ahhoz, hogy egy húsz darabos tésztaadag puhább legyen.
Más recepteknél még kevesebbet is használhatsz, egy-két teáskanálnyi is bőven elég lehet. Persze, ha olyan recepthez adsz kukoricakeményítőt, amely alapvetően nem írja elő, akkor lehet, hogy néhány adag sütésbe beletelik, mire tökéletesíted az összetevők arányát... de a plusz sütik sosem ártanak.
Tipp: elsőre mindig kisebb adaggal kezdj, csak néhány teáskanálnyi kukoricakeményítőt keverj a tészta többi száraz összetevőjéhez!
Hogy milyen pékárukhoz illik a kukoricakeményítő?
Mivel a kukoricakeményítő egy semleges ízű összetevő, így szinte bármilyen receptben elfér. Ezért nagyszerű összetevő, amit érdemes felvenned az arzenálodba, és legyen mindig a konyhádban kéznél.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hasznos konyhai tippet leshetsz el ezekből a cikkekből:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!