Eddig csak ötletszerűen tetted le valahova a citrusféléket, és reménykedtél, hogy előbb elfogynak, minthogy ki kelljen dobni őket? Most eláruljuk, hogy tárold a legoptimálisabban a citrusféléket a hosszú élettartam érdekében!
Hogyan tárold a citrusféléket
Az a jó hírünk van, hogy ugyan a citrusfélék színben, méretben és ízben is eltérnek egymástól, de a tárolásuk lényegében megegyezik, így csak egyféle szabályrendszert kell memorizálnod, majd alkalmaznod.
A konyhapulton
Igen, nyugodtan kint hagyhatod a konyhapulton vagy akár az asztalon egy nagy tálba halmozva a gyümölcsöket, amennyiben néhány napon belül elfogyasztod őket. Szobahőmérsékleten ugyanis felgyorsul az érési folyamat, különösen, ha mindent egymásra halmozol egy kis tálban, ahol a légáramlás erősen korlátozott. Bár látványos a citruskosár, a legjobb hűvös, közvetlen napfénytől mentes helyiségben tartani őket, két-három nap után pedig már a hűtőben a helyük.
A hűtőszekrényben
Ha azonban hosszú távra tervezel, a citrusfélék minőségének megőrzése érdekében a legjobb, amit tehetsz, ha a hűtőben pihenteted őket, így az élettartamuk akár 3-6 hét is lehet. A grapefruit az egyetlen, ami melegebb hőmérsékleten, akár 9 fokon is tárolható.
A citrusféléket nem szabad zárt, műanyag zacskóban hagyni, azonban, ha hálóban vetted őket, azzal nincs gond, és a legjobb a hűtő alsó fiókjába tenni őket. Néha érdemes megforgatni őket, hogy ezzel biztosítsd a még jobb levegőáramlást – ez a legfontosabb szempont a citrusfélék frissességének megőrzésében.
Túl sok a narancs, és nincs elég hely a hűtőben? Akkor tedd ki a maradékot a konyhapultra, és igyekezz ezeket mielőbb elfogyasztani, és áttenni a hűtőbe, amint felszabadult hely.
Tippek, hogy miként használd fel a megmaradt citrusokat
Még akkor sincsen minden veszve, ha nem tudod időben elfogyasztani őket. A citrusféléket többféle módon is feldolgozhatod: zselét vagy lekvárt készíthetsz belőlük. Kandírozhatod is őket, de chipset is varázsolhatsz a savanykás gömbökből, de a sóban eltett citrom is remek megoldás, ráadásul rendkívül mutatós.
Honnan tudod, hogy friss-e a citrusféle?
Ennek megállapítására az egyik legjobb mód, ha megvizsgálod az állagukat és az illatukat. Ha savanyú, erjedt ízű vagy szagú a gyümölcs, akkor az már a romlás jele.
Szintén intő jel, ha penészt fedezel fel a gyümölcsön, ha pedig nem tudod eldönteni, a most következő teszt segíthet: nyomd be finoman a gyümölcs oldalát. Ha kicsit enged, az jó, ha viszont szuper puha, pépes vagy kiszáradt, akkor itt az ideje, hogy kidobd. Emellett a citrusos illat eltűnése, vagy valamilyen más, kellemetlen szag megjelenése szintén annak a jele, hogy már nem jó a gyümölcs.
Ezek a gasztrocikkek is érdekelhetnek