Ne dobd ki a citromhéjat, készíts belőle inkább házi fűszert!

Napi Tippünkben egy olyan ötletet hozunk, amivel a citrom héja sem vész kárba, és még izgalmas házi fűszered is lesz!

Ha az élettől citromot kapsz, készíts belőle limonádét! Na jó, de a citromhéjjal mi lesz? Kár lenne kidobni, hiszen a citromhéjban lakozik az citrus esszenciája, illatos és savanykás, amitől mégis minden sütemény finomabb lesz. Azonban nemcsak édességekben tudod felhasználni a héjat, hanem sós ételekben is, ráadásul későbbre is el tudod tenni. Ehhez mindössze saját házi fűszert kell belőle készítened.

Ne dobd ki a citromhéjat, készíts belőle inkább házi fűszert!

Fűszer lesz a citromhéjból

Egy olyan citromos-borsos keveréket hoztunk, amivel a húsoktól a tenger gyümölcsein át a zöldségekig és a salátaöntetekig mindenbe belecsempészheted a citrom élénk, elegánsan kesernyés ízét. Ráadásul ahhoz, hogy a citromhéjakból fűszert készíts, nem kell mást tenned, mint kiszárítani őket, hogy koncentráltabb legyen az íz, plusz hosszabb ideig elálljon a polcon.

Használhatsz ehhez a feladathoz dehidratálót, sütőt vagy airfryert, a lényeg, hogy a citromhéjakat lassan, 80 és 90 Celsius-fok közötti alacsony hőmérsékleten szárítsd ki. Miután a héjak kiszáradtak, egy konyhai robotgépben porrá őrölheted őket, hogy granulátumot kapj, majd ezt borsszemekkel, sóval és más szárított fűszerekkel, például fokhagyma- és vöröshagymaporral is összekeverheted.

Egyszerűbb megoldásként az összetevőket egy borsőrlőbe is beleteheted, hogy az ételeket megszórd az aromás keverékkel.

Keverj saját fűszerkeveréket citromhéjjal

A citromos-borsos keveréket csirkeszárnyakhoz vagy tenger gyümölcseihez is használhatod, emellett tökéletes fűszerezés olyan zöldségekhez, mint a spárga, a brokkoli, a kelbimbó, valamint az umamiban gazdag gomba. Még egy fazék vadrizsbe vagy vajas tésztába is belekeverheted, hogy komplexitást és élénkséget kölcsönözz az egyébként semleges ízű gabonaféléknek.

A citromhéjat azonban számos más fűszerrel, gyógynövénnyel és aromával is jól párosíthatod, így nem kell csak a citromos-borsos keverékekhez ragaszkodnod. Keverd össze a szárított citromhéjat fokhagymaporral és sóval, hogy illatos és aromás fűszerezést készíts krémes mártásokhoz vagy sült burgonyához. Ez a fűszerkeverék kukoricára vagy avokádós pirítósra is szórható.

A citromos-borsos keverékhez még Cayenne-borsot és paprikát is adhatsz, hogy tovább emeld a rák- vagy tenger gyümölcseinek ízét.

Keverd a citromhéjat oregánóval, bazsalikommal és kakukkfűvel, és máris kész az olasz fűszerkeveréked, amelyet pácokhoz, salátaöntetekhez és krémes rizottókhoz adhatsz. Ezenkívül a citromhéj a tárkony és a cukor tökéletes kiegészítője lehet egy majonéz alapú coleslaw salátának.

Ünnepi báránysült

Ünnepeljük a húsvétot és a tavasz eljövetelét egy tökéletes báránysülttel! A bárány is vallási jelentőséggel bír, hiszen a húsvéti és pászkaünnepségeken egyaránt ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippeket leshetsz el innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...