Ha az élettől citromot kapsz, készíts belőle limonádét! Na jó, de a citromhéjjal mi lesz? Kár lenne kidobni, hiszen a citromhéjban lakozik az citrus esszenciája, illatos és savanykás, amitől mégis minden sütemény finomabb lesz. Azonban nemcsak édességekben tudod felhasználni a héjat, hanem sós ételekben is, ráadásul későbbre is el tudod tenni. Ehhez mindössze saját házi fűszert kell belőle készítened.
Fűszer lesz a citromhéjból
Egy olyan citromos-borsos keveréket hoztunk, amivel a húsoktól a tenger gyümölcsein át a zöldségekig és a salátaöntetekig mindenbe belecsempészheted a citrom élénk, elegánsan kesernyés ízét. Ráadásul ahhoz, hogy a citromhéjakból fűszert készíts, nem kell mást tenned, mint kiszárítani őket, hogy koncentráltabb legyen az íz, plusz hosszabb ideig elálljon a polcon.
Használhatsz ehhez a feladathoz dehidratálót, sütőt vagy airfryert, a lényeg, hogy a citromhéjakat lassan, 80 és 90 Celsius-fok közötti alacsony hőmérsékleten szárítsd ki. Miután a héjak kiszáradtak, egy konyhai robotgépben porrá őrölheted őket, hogy granulátumot kapj, majd ezt borsszemekkel, sóval és más szárított fűszerekkel, például fokhagyma- és vöröshagymaporral is összekeverheted.
Egyszerűbb megoldásként az összetevőket egy borsőrlőbe is beleteheted, hogy az ételeket megszórd az aromás keverékkel.
Keverj saját fűszerkeveréket citromhéjjal
A citromos-borsos keveréket csirkeszárnyakhoz vagy tenger gyümölcseihez is használhatod, emellett tökéletes fűszerezés olyan zöldségekhez, mint a spárga, a brokkoli, a kelbimbó, valamint az umamiban gazdag gomba. Még egy fazék vadrizsbe vagy vajas tésztába is belekeverheted, hogy komplexitást és élénkséget kölcsönözz az egyébként semleges ízű gabonaféléknek.
A citromhéjat azonban számos más fűszerrel, gyógynövénnyel és aromával is jól párosíthatod, így nem kell csak a citromos-borsos keverékekhez ragaszkodnod. Keverd össze a szárított citromhéjat fokhagymaporral és sóval, hogy illatos és aromás fűszerezést készíts krémes mártásokhoz vagy sült burgonyához. Ez a fűszerkeverék kukoricára vagy avokádós pirítósra is szórható.
A citromos-borsos keverékhez még Cayenne-borsot és paprikát is adhatsz, hogy tovább emeld a rák- vagy tenger gyümölcseinek ízét.
Keverd a citromhéjat oregánóval, bazsalikommal és kakukkfűvel, és máris kész az olasz fűszerkeveréked, amelyet pácokhoz, salátaöntetekhez és krémes rizottókhoz adhatsz. Ezenkívül a citromhéj a tárkony és a cukor tökéletes kiegészítője lehet egy majonéz alapú coleslaw salátának.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippeket leshetsz el innen: