Egy alapanyaghoz jó esetben több különböző tartósítási módszer párosul: a bodza esetében is így van ez, valahogy mégis mindenki, a virág nevének hallatán, egyenest a szörpre asszociál. Ezzel természetesen probléma nem is lenne, hacsak ez az egyoldalúság el nem rabolná a rivaldafényt az egyéb eltevési technikáktól. Például a bodza virágainak tartósítását lehetővé tevő alábbi csodás módszertől.
Cukor + virág = csodafűszer
A só tartósító erejéről gyakran zengnek ódákat gasztrokörökben, azonban ami egy fokkal kevesebb figyelmet kap, az nem más, mint az ízesítő – mondhatni – édes párja, a kristálycukor. Ezt is ugyanúgy felhasználhatjuk különböző alapanyagok élettartamának meghosszabbítására – például eltehetjük benne a bodzavirágot.
Ehhez mindössze a megtisztított, szárakról leszedett bodzára és kellő mennyiségű cukorra lesz szükségünk.
Minden 10 közepes virágra számoljunk 150 gramm cukorral: így biztosan erőteljes bodzaízt kapunk majd a folyamat végén. Fogjuk a megtisztított növényt (fontos, hogy teljesen száraz legyen), majd egy tálban vagy tálcán morzsoljuk el alaposan a cukorral. Ezt a folyamatot végezzük a kezünkkel, hogy minél jobban átadjuk a virág ízét a kristályoknak.
A szárítás fontossága
A bodzával ízesített cukor elkészítése után következik egy igen fontos lépés: a kiszárítás. Ennek során garantálhatjuk, hogy az ízesítőnk nem penészedik majd be az üvegben/dobozban, ahol tárolni fogjuk.
Nemcsak a sónak, de a cukornak is van egy elég erős dehidratáló képessége: szépen-lassan kivonja a nedvességet a különböző alapanyagokból, amelyekkel találkozik, jelen esetben a virágokból.
Vegyünk egy nagy tálcát, arra terítsünk egy tiszta konyharuhát, majd egyengessük el vékony rétegben rajta a bodzás cukrot. Tegyük jól szellőző helyre (mondjuk ablak mellé), majd hagyjuk, hogy teljesen kiszáradjon. Időnként keverjük-mozgassuk át az egészet a kezünkkel, hogy egyenletesen tudjon száradni a keverék és ne maradjanak benne nedves részek.
Tárolás és felhasználás
A teljes kiszáradást követően (ezt tapintással könnyedén ellenőrizhetjük) a bodzás cukrot tegyük jól záró üvegbe vagy dobozba (fémet ne használjunk, jobb az üveg és a műanyag tároló).
Tartsuk fénytől és nedvességtől távol, például a fűszerpolcon, kamrában.
Felhasználására több lehetőség is akad: keverhetjük limonádéhoz, ízesíthetünk vele tejszínhabot. Bevethetjük bármilyen édes krém vagy sütemény receptjében, a megadott cukormennyiség egészét vagy egy részét kicserélve. Ha megfelelően tettük el és szakszerűen tároljuk, egy fél évig biztosan kibírja – ha penészedni vagy erjedni/rohadni látjuk, akkor dobjuk ki.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További ínyenc konyhai izgalmak várnak: