Nincs is jobb egy kenyérnél, ami valójában sütemény, és még egészséges is, hiszen tele van zöldséggel vagy gyümölccsel: cukkinikenyér, sütőtökkenyér, és persze az eredeti és utánozhatatlan banánkenyér. A gyümölcsös alapon túl azonban sok más kerül a tésztába, amitől édes lesz a végeredmény, így cukor, csokoládé, esetleg Nutella, arról nem is beszélve, hogy még különböző krémekkel és mázakkal is cifrázhatjuk a tetejét. Mindennek eredményeként könnyen cukorbombává válhat a süteményed.
Ha azonban szeretnél a túlzott édességből visszavenni, esetleg a cukorfogyasztásodat csökkentenéd, valamivel ki kell váltanod a cukrot úgy, hogy azért mégis édes legyen a banánkenyér - különben miért sütögetnél, magában is lehet banánt enni...
Mutatjuk, mely olcsó alapanyaggal tudod áthidalni ezt a dilemmát egy kiegyensúlyozott, finom süteményért.
Egyszerű megoldás a túl sok cukor ellen
Hogy mi ez az alapanyag? Az almaszósz! A banánkenyérhez a legjobb jó érett, barna banánt használni, ami önmagában is édes, épp ezért az almaszósz még jobb választás lehet a cukor helyett.
Az alapanyag egyszerre ad édességet és nedvességet a tésztához, de egyikből sem túl sokat. A helyettesítés is pofonegyszerű, egy bögre cukrot helyettesíts egy bögre almaszósszal!
Kevésbé édes alapú „hamis” kenyereknél, például a cukkinikenyérnél nem biztos, hogy működni fog a csere, mivel a cukkiniből hiányzik az érett banán édessége.
Fontos megjegyezni, hogy a banánkenyér íze ebben az esetben nem lesz teljesen ugyanolyan, mintha cukrot használnál. Érdemes először csak a cukormennyiség egy részét, például felét kiváltani az almaszósszal, és nézd meg, hogy így mennyire ízlik. Ha a kevesebb cukor is kielégíti az édesség iránti vágyad, akkor egy idő után kiválthatod a teljes cukormennyiséget. Kísérletezhetsz különböző banánkenyérreceptekkel, hogy kitapasztald, milyen alapanyagokkal működik jól az almaszósz!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tippet leshetsz el innen: