Ne habozz! Dobd fel a babot egy kis alkohollal

Napi Tippünk kísérletezésre inspirál: ha legközelebb babos ételt készítesz, löttyints rá egy kis alkoholt!

A bab egy remek fehérjeforrás, és a húsmentes táplálkozás terjedésével újra kezd népszerűségnek örvendeni (és az sem utolsó szempont, hogy nagyon olcsó). Önmagában azonban nincs túlságosan erőteljes vagy jellegzetes íze, ezért a babos ételeknél a fűszerezésnek nagy szerepe van. Most pedig egy olyan trükköt mutatunk, amire valószínűleg nem gondoltál: adj alkoholt a babhoz!

Ne habozz! Dobd fel a babot egy kis alkohollal

Azért is jó babbal dolgozni, mert nem finnyás, milyen folyadékban a főzöd. Legyen az sima víz, húsleves vagy akár paradicsomkonzerv, minden a hangulatodtól és a kamrád tartalmától függ. Alkohol használata a főzőfolyadék részeként tehát nem is olyan abszurd ötlet, mint amilyennek hangzik elsőre hangzik.

Az alkohol, függetlenül a típusától, olyan egyedi ízvilágot ad az ételnek, amit a víz vagy a húsleves önmagában nem tudna elérni. Emellett oldószerként is működik a zsírban és a vízben oldódó ízanyagoknak, így a bab a szokásosnál több ízt szívhat magába.

Aggódsz, hogy becsípsz a bourbonban sült babtól? Nem kell. Az alkohol viszonylag kis hő hatására elpárolog.

Így miután hozzáadtad a piát, és hagytad, hogy a bab egy ideig főjön a serpenyőben, az alkoholtartalom nagy része el fog főni. A választott ital aromája azonban megmarad, mélyen a babba ivódva. Az eredmény egy lényegesen összetettebb ízű babétel, ami viszonylag alkoholmentes (egy kis mennyiség marad az ételben, de a koncentráció olyan alacsony lesz, hogy nem is fogod észrevenni).

A bab és az alkohol párosítása

Világszerte mintegy 400-féle száraz babfajtával és valószínűleg több ezer különböző alkoholtartalmú itallal a kombinációk száma végtelen, amikor a bab és az ital párosításáról van szó. A kísérletezés mindig jó móka, de ha biztosra mennél, az alábbi párosokat próbáld ki.

A babkonzervhez nagyon jól passzol egy kis bourbon.

A sült babkonzerv olcsó, és ehhez a recepthez még egy alsó polcról származó bourbon is tökéletesen megfelel, így nem főzöd el a havi konyhapénzed ezzel a kis konyhai kísérlettel.

Tedd a kuktába a babot, a bourbont egy csipetnyi sonkával, hagymával és barbecue-szósszal együtt, és garantáltan igazi ínyencségben lesz részed. A sült bab átveszi a bourbon vanília, karamell és tölgy ízjegyeit, így az olcsó étel nem is olyan olcsó ízélményt nyújt majd!

Hozzáad egy kis pikantériát

De valami könnyedebbel is próbálkozhatsz, például a sör is működhet. Remek példa erre a mexikói frijoles borrachos, vagyis a "részeg bab" étel. Ebben a mexikói babételben a pinto babot szalonnával és sötét mexikói sörrel (ehelyett bármilyen sötét fajta megteszi) főzik össze. Ez egy olcsó, egyszerű és gyors recept, amelynek elkészítése mindössze 30 percet vesz igénybe, és az eredmény hihetetlenül laktató.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...