Más nemzetközi konyhákban igen gyakori az aszalt gyümölcs használata – érdekes módon, ahogy egyre délebbre haladunk a térképen, annál inkább előfordul, hogy mazsolák és aszalt barackok jelennek meg az ételekben. És igen, nemcsak a süteményekben, hanem bizony sós főételekben is jelen vannak az aszalt gyümölcsök – ez egy olyan gyakorlat, amit idehaza is érdemes elsajátítani. Kezdjük az alábbi étkekkel, kísérletezzünk velük bátran!
Nézd meg galériánkban, mely receptekbe kerülhet aszalt gyümölcs, a receptekért kattints a képekre!
4, talán meglepő étel, amibe bátran aszalt gyümölcsöt szórhatsz
Kuszkuszsaláta
A kuszkuszból készített saláta egy igen megengedő étel: olyannyira beletehetünk bármit, hogy a fantáziánk szabadjára engedése közben akár még az aszalt gyümölcsök felé is nyúlhatunk. Kiválóan illik majd az áfonyák, barackok és szilvák enyhén fanyar édessége az apró kuszkuszszemcsék és zöldségek, sajtok, magvak eltérő ízeihez, textúráihoz. A gyümölcsöt érdemes a nyers kuszkuszhoz adni, hogy a ráöntött forró vízben rehidratálódhasson.
Húsos vagy zöldséges ragu
Az észak-afrikai térség tajine névre hallgató egytálételei meglepő módon ismertek – még hazánkban is – ennek pedig egyik oka lehet az általuk képviselt, meghökkentő ízkombináció. A húsos vagy zöldséges raguk ugyanis egyszerre intenzíven fűszeresek, karakteresen sósak, de az aszalt gyümölcsök jelenlététől édeskések is. Ráadásul a szárított szemek tökéletesen puhára, szinte zselésre főnek a szaftban, miközben átveszik annak fűszereit is.
Párolt káposzta
Valószínűleg már találkozhattunk olyan pároltkáposzta-recepttel, ami valamilyen édes elemet, például gyümölcsöt is használ a köret ízesítésére. Ez nem véletlen: az olyan alapanyagok, mint az alma, a birs vagy éppen az aszalt szilva, kellemesen kihangsúlyozzák a puhára párolt, enyhén karamellizált zöldség édességét. A szilván túl jól illik a körethez az áfonya, cseresznye, meggy vagy az egyszerű mazsola is.
Saslik
Ha eljönnek a nyári grillezések, talán nem gondolunk olyan gyakran az aszalt gyümölcsökre – hisz’ helyettük dolgozhatunk egy sor friss, szezonális alapanyaggal. Persze, ha valami tényleg karakteres, intenzív aromájú kiegészítőt szúrnánk a saslikra, érdemes lehet elővenni a kamrából a szárított barackokat, szilvákat. A saslikra szúrás és grillezés előtt rehidratáljuk őket valamilyen folyadékkal, és a pácolásból se hagyjuk ki őket. Csirkéhez, sertéshez, pulykához mind kiválóan illenek.
Receptek, amelykben landolhat a kedvenc aszalt gyümölcsöd:
Hétzöldséges kuszkusz - marokkói tajine
Ha meg szeretnéd ismerni az egyik legfontosabb észak-afrikai fogást, akkor készítsd el ezt a zöldséges kuszkuszt, amit minden pénteken fogyasztanak Marokkóban.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nyári ötlet, recept és finomság vár: