Ebből a 4 almafajtából lesz a legtökéletesebb az almás pite

Nincs is jobb ősszel, mint egy gőzölgő almás pite, azonban nem mindegy, milyen fajta almát használsz hozzá. Napi Tippünkben eláruljuk, melyik 4 almafajta kerüljön az almás pitédbe, hogy mindenki megnyalja utána mind a tíz ujját!

A tökéletes almás pite két dolgon tud elcsúszni: a pitetésztán és a tölteléken. A töltelék pedig leginkább azon múlik, hogy milyen gyümölcsöt használsz hozzá. Bár cseresznyéből vagy barackból nem olyan széles a választék, almafajtákból sokféle létezik, mindegyik más ízzel és állaggal, így nem mindegy, melyiket reszeled/szeled/kockázod bele a pitédbe. Ezért összegyűjtöttük, mely 4 almafajtát érdemes használnod az isteni almás pitéhez!

Ez a 4 almafajta kerüljön az almás pitédbe!

Mit kell figyelembe venni?

Az íz, a textúra, a savasság, a pektinszint (erről később) és a keménység mind fontos tényezők, amikor a megfelelő almát kell kiválasztani a pitéhez. Végül is senki sem szeretne túl édes, lisztes vagy pépes almás pitét.

A legjobb almák pitéhez

A jó hír az, hogy nem egyetlen almafajta áll mind fölött, ha pitesütésről van szó, hanem többféléből válogathatsz. Mutatjuk, melyek ezek:

1. Granny Smith

Csodálatosan savanykás, jó adag savassággal, a Granny Smith zöldalma tökéletes kiegészítője az édes és cukros pitetölteléknek. Kemény húsának köszönhetően sütés közben is megőrzi formáját, ami azt jelenti, hogy sokkal kisebb a valószínűsége, hogy a végén pépes almás pitét kapsz. Szerencsére a Granny Smith egész évben elérhető, úgyhogy bármely évszakban is fájdulna meg a fogad egy almás pitére, az almán nem fog múlni!

Granny Smith

2. Jonagold

A Jonagold almafajta az édes és a savanyú ízek kellemes egyensúlyát adja, ami vajas ízvilággal egészül ki. A gyümölcshúsa is kemény, ami azt jelenti, hogy jól bírja a sütést.

3. Braeburn 

Az édes és enyhén savanykás Braeburn alma nálunk kevésbé elterjedt, de azért lehet vele találkozni, és összetett, körteszerű íze miatt nagyon jól passzol a pitetésztához. A Braeburn almák sütés közben nagyon kevés folyadékot eresztenek magukból, ezért érdemes őket választani sütésnél, hiszen nem az a cél, hogy átázott almás pitét vegyél ki a sütőből. 

Almás pite, ahogy nagymamám készíti

Számomra az almás pite így tökéletes, ahogy nagymamámtól tanultam: ebben a klasszikus verzióban a gazdag, fahéjas almatölteléket alulról-felülről egy-egy réteg nagyon omlós és puha, ...

Almás pite pop tart

Két iskola találkozik ebben a receptben: az amerikai és a magyar almás pitét ötvöztem, így született meg az alábbi omlós tésztájú, krémes töltelékkel megáldott sütemény. ...

4. Empire

Az Empire alma egy másik nagyszerű lehetőség a sütéshez. Szilárd textúrája miatt sütés közben is megtartja alakját. Az íze pedig egy bögre meleg almaborra emlékeztet.

Ironikus módon az Empire a Red Delicious és a McIntosh almák keresztezéséből jött létre, amelyek a legrosszabb fajták közé tartoznak sütés szempontjából.

Ezt kell tudnod a pektinről

Mindegyik almafajta közepes vagy magas pektintartalmú, és ez nagyszerű, ha almás tölteléket készítesz a pitédhez. A pektin az almában természetesen előforduló anyag. Cukorral és savval kombinálva, mint például az almás pitetöltelékben lévő kevés citromlé, a pektin segít sűrű, gélszerű állagot létrehozni. Más szóval, az almás pitetöltelék nem lesz túl folyékony.

Használhatsz többféle almát egy pitében?

Persze! Választhatsz csak egyféle almát, amiből sütni szeretnél, de miért ne keverhetnéd össze a különböző fajtákat kedved szerint? Mivel minden almának egyedi ízprofilja van, némelyik savanykásabb, némelyik édesebb, így lehetőség a saját szájízed szerint alakítani a tölteléket.  

A tökéletes rácsos almás pite

Ki ne szeretne egy szelet szaftos almás pitét krémes vaníliafagylalttal?! Pitét készíteni sokkal egyszerűbb, mint gondolnátok, most lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan süssétek ...

Az almafajták kombinálásával összetettebb, kerekebb ízprofilt hozhatsz létre. Például a Granny Smith és a Jonagold remek párosítás, amivel kiegyensúlyozott végeredményt érhetsz el.

Melyik almát érdemes elkerülni?

Nem minden alma alkalmas arra, hogy a sütőbe kerüljön. Az olyan fajták, mint a Red Delicious, a McIntosh, a Gala és a Fuji, túlságosan édesek és puhák, lisztes állagúak, emiatt sütés közben pépessé és szemcséssé válnak. Alacsonyabb a pektinszintjük is, ami azt jelenti, hogy nem lesz olyan sűrítő hatásuk, mint a fent felsorolt fajtáknak.

Forrásunk volt.


Még több sütis tipp:

Legújabb receptek

Hagyományos ludaskása

Ősszel és télen gyakran fogyasztunk libát, amely kiváló fehérje-, vas-, B2- és B6-vitaminforrás. Márton-napon pedig még inkább a libahús dukál. A Ludaskása az egyik legnépszerűbb ...

Borókaszirupos mocktail

Az Agárdi Blue Chamelon 0%-os borókasziruppal szuper alkoholmentes italokat tudunk készíteni. Így, ha nem szeretjük az alkoholt, vezetünk, vagy csak úgy kipróbálnánk, akkor itt van két ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...