A tökéletes almás pite két dolgon tud elcsúszni: a pitetésztán és a tölteléken. A töltelék pedig leginkább azon múlik, hogy milyen gyümölcsöt használsz hozzá. Bár cseresznyéből vagy barackból nem olyan széles a választék, almafajtákból sokféle létezik, mindegyik más ízzel és állaggal, így nem mindegy, melyiket reszeled/szeled/kockázod bele a pitédbe. Ezért összegyűjtöttük, mely 4 almafajtát érdemes használnod az isteni almás pitéhez!
Mit kell figyelembe venni?
Az íz, a textúra, a savasság, a pektinszint (erről később) és a keménység mind fontos tényezők, amikor a megfelelő almát kell kiválasztani a pitéhez. Végül is senki sem szeretne túl édes, lisztes vagy pépes almás pitét.
A legjobb almák pitéhez
A jó hír az, hogy nem egyetlen almafajta áll mind fölött, ha pitesütésről van szó, hanem többféléből válogathatsz. Mutatjuk, melyek ezek:
1. Granny Smith
Csodálatosan savanykás, jó adag savassággal, a Granny Smith zöldalma tökéletes kiegészítője az édes és cukros pitetölteléknek. Kemény húsának köszönhetően sütés közben is megőrzi formáját, ami azt jelenti, hogy sokkal kisebb a valószínűsége, hogy a végén pépes almás pitét kapsz. Szerencsére a Granny Smith egész évben elérhető, úgyhogy bármely évszakban is fájdulna meg a fogad egy almás pitére, az almán nem fog múlni!
2. Jonagold
A Jonagold almafajta az édes és a savanyú ízek kellemes egyensúlyát adja, ami vajas ízvilággal egészül ki. A gyümölcshúsa is kemény, ami azt jelenti, hogy jól bírja a sütést.
3. Braeburn
Az édes és enyhén savanykás Braeburn alma nálunk kevésbé elterjedt, de azért lehet vele találkozni, és összetett, körteszerű íze miatt nagyon jól passzol a pitetésztához. A Braeburn almák sütés közben nagyon kevés folyadékot eresztenek magukból, ezért érdemes őket választani sütésnél, hiszen nem az a cél, hogy átázott almás pitét vegyél ki a sütőből.
4. Empire
Az Empire alma egy másik nagyszerű lehetőség a sütéshez. Szilárd textúrája miatt sütés közben is megtartja alakját. Az íze pedig egy bögre meleg almaborra emlékeztet.
Ironikus módon az Empire a Red Delicious és a McIntosh almák keresztezéséből jött létre, amelyek a legrosszabb fajták közé tartoznak sütés szempontjából.
Ezt kell tudnod a pektinről
Mindegyik almafajta közepes vagy magas pektintartalmú, és ez nagyszerű, ha almás tölteléket készítesz a pitédhez. A pektin az almában természetesen előforduló anyag. Cukorral és savval kombinálva, mint például az almás pitetöltelékben lévő kevés citromlé, a pektin segít sűrű, gélszerű állagot létrehozni. Más szóval, az almás pitetöltelék nem lesz túl folyékony.
Használhatsz többféle almát egy pitében?
Persze! Választhatsz csak egyféle almát, amiből sütni szeretnél, de miért ne keverhetnéd össze a különböző fajtákat kedved szerint? Mivel minden almának egyedi ízprofilja van, némelyik savanykásabb, némelyik édesebb, így lehetőség a saját szájízed szerint alakítani a tölteléket.
Az almafajták kombinálásával összetettebb, kerekebb ízprofilt hozhatsz létre. Például a Granny Smith és a Jonagold remek párosítás, amivel kiegyensúlyozott végeredményt érhetsz el.
Melyik almát érdemes elkerülni?
Nem minden alma alkalmas arra, hogy a sütőbe kerüljön. Az olyan fajták, mint a Red Delicious, a McIntosh, a Gala és a Fuji, túlságosan édesek és puhák, lisztes állagúak, emiatt sütés közben pépessé és szemcséssé válnak. Alacsonyabb a pektinszintjük is, ami azt jelenti, hogy nem lesz olyan sűrítő hatásuk, mint a fent felsorolt fajtáknak.
Még több sütis tipp: