Napi sokk, hogy az emberi testen található baktériumok segítségével is lehet sajtot készíteni

Néhány képzőművész saját testének baktériumflóráját felhasználva készített sajtot. 

A kézműves sajtok reneszánszukat élik manapság. Annál személyesebbet és "háziasabbat" azonban nehéz elképzelni, mint hogy a tejet a saját testünk baktériumflórájával beoltva készítsünk sajtokat. Néhány képzőművész, kurátor és biológus kipróbálta ezt a bizarr eljárást.

Michael Pollan író köldökéből vett baktériumokkal készített sajt

Ne aggódjunk, a sajtok létrehozásásnak nem az volt a célja, hogy hétvégi biopiacokon árusítsák a végterméket.

A dublini Science Museum 2014-ben rendezett egy kiállítást Grow Your Own - Life After Nature (Termeld meg a sajátodat - Élet a természet után) címmel. A biológia és a technológia lehetséges találkozási pontjait kutató kiállítás egyik izgalmas projektje volt az emberi test baktériumflórájának felhasználása a sajtkészítésben.

Ben Wolf mikrobiológus lábujjának flórájával készült sajt

Talán nem is gondolnánk, de a kellemetlen lábszagot és egy-egy sajt erős aromáját hasonló baktériumflóra okozza

- mondta a kiállítás létrehozásában szerepet vállaló biológus, Christina Agapakis a Dezeen magazinnak.

A sajtkészítő Seana Doughty szájflóráját használták fel ennek a sajtnak az elkészítéséhez

A kiállító művészek arra kívántak rámutatni provokatív kísérletükkel, hogy érdemes "barátságosabban" viszonyulni a körülöttünk és rajtunk élő mikroorganizmusokhoz, hiszen valójában szükségünk van rájuk, viszonyunk szimbiotikus.

Ha annyira rajongunk a mikroorganizmusoktól hemzsegő sajtokért, fermentált finomságokért, igazán lehetnénk megértőek a testünkön élő baktériumokkal szemben is - gondolják a projektben részt vevő művészek. Fontosnak tartják azt is, hogy elgondolkozzunk a baktériumok minél szélesebb körű hasznosításán - ha nem is az általuk bemutatott, szándékosan meghökkentő módon.

Ezt már olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Harapnivaló futócipők jöttek ki az Adidastól, amik az ételek mellett a nőket is ünnepli

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...