Újra megszerettem a tökfőzeléket

Világ életemben gyűlöltem a tökfőzeléket, amelyért egy komoly gyermekkori trauma okolható. Te is így vagy ezzel? Akkor próbáld ki ezt a receptet – rajongani fogsz érte!

Ahhoz a táborhoz tartozom, akikkel már gyermekkorukban megutáltatták a tökfőzeléket. Sosem felejtem el, amikor még élveztük a nyári szünidő gondtalan napjait, amiből rendszerint jónéhányat a nagyszülőknél töltöttünk, és egyik délután tökfőzelék került az asztalra. Egy darabig szorgosan turkáltam a kanalammal, gondosan rendezgettem, hogy minél kevesebbnek látsszon, hátha elhiszik, hogy valóban ettem belőle, aztán csak ültem felette. Valószínűleg a nagymamám perspektívájából kevésbé működött a taktika, mert félve kérdezte tőlem, hogy "Nem kéred?" Egy ideje már vártam ezt a pillanatot, úgyhogy megkönnyebbülve vágtam rá, hogy "Nem!". Erre nagyapámtól jött is rögtön a kontrázás: "Vagy megeszed, vagy a fejedre borítom!" Mivel meglehetősen határozott ember volt, nem is mertem vele packázni, így inkább gyorsan elkezdtem belapátolni, persze minden egyes falatot már csakazértis undorral nyeltem le, aztán a végére megfogadtam, hogy soha az életben nem eszem többé tökfőzeléket. Ezen állításomhoz közel húsz évig hűen tartottam magam, aztán beadtam a derekam.

A legutóbbi Gourmet Fesztivál záró napján, és a gyomrom befogadóképességének határán valaki letett elém az asztalra egy "tökfőzeléket". Az egy dolog, hogy a Gerbeaud fogásában a hús tökéletesen omlós volt, és az édes sültpaprikás lecsótökéletesen kiegészítette az ízeket, de ilyen mesteri tökfőzelékkel még soha korábban nem volt dolgom. Legnagyobb erénye az volt, hogy a vajtököt nem főzték bele, hanem egy szósszal tálalták, így a zöldség ropogós volt, de a marinálásnak köszönhetően rendkívül ízgazdag. Bátran állíthatom, hogy a fesztivál egyik legjobb kajája volt, pedig én aztán elég sok mint kipróbáltam. Ezt a három nap alatt felszedett (legalább) plusz öt kiló is igazolja.

Cukkinifőzelék lisztmentesen recept

Két napra rá arra mentem haza, hogy a piacon vásárolt csodás sárga és gömbcukkinik berágtak a nemtörődöm viselkedésemre, és mintegy tüntetőleges felhívással fonnyadásba kezdtek. Gondoltam, ha rögtön cselekszem, akkor még menthető a dolog. Egyből be is ugrott a friss tökfőzelékes pálfordulásom, így megpróbálkoztam a reprodukcióval. Gyors kutakodás után meg is találtam azt a receptet, ami kísértetiesen hasonlatos volt a korábban kóstolthoz, legalábbis ami a tök, akarom mondani a cukkini elkészítési módját illeti. Gyors gyalulás, marinálás, a fagyasztóból elő az alaplé, kevés hagyma, de annál több zsíros tejszín és a fehérborom utolsó kortyai. Aztán forralás egyszer, forralás kétszer, forralás háromszor, kész, kóstolás. Már közben láttam, hogy nem lesz ugyanaz a végeredmény, mert az én szószom jóval sűrűbb volt mint azé a bizonyos tökfőzeléké, de az íze legalább olyan fantasztikus. Ja, és azt mondtam már, hogy még liszt sem kell bele? Szerintem minden tökfőzelék-gyűlölőnek érdemes egy próbát tennie ezzel a megoldással is, mert rögtön megszépít minden keserű élményt, és újraformálja véleményünket. Beigazolja, hogy valóban csak egy lépés, azaz egy recept választja el a gyűlöletet a szerelemtől.

Zene főzéshez:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...