Nálunk járt Jamie Oliver, és megnéztük, milyen srác valójában a brit sztárszakács

Április 19-én Budapestre látogatott Jamie Oliver, akivel mi is együtt ebédeltünk a Budai Várnegyedben nyílt olasz éttermében.

Könyveivel és tv műsoraival már 16 éve jelen van Magyarországon, két éve éttermet is nyitott a Zsidai Csoporttal közösen. Régóta tervezte, hogy ellátogat Budapestre, ahol életében először járt, de már érti, barátai miért áradoztak a városról és biztosan visszatér családjával együtt.

Jamie (aki egyébként éppen olyan közvetlen és szórakoztató srác, mint akit a műsoraiból is megismerhettünk) számára első és legfontosabb szempont a minőségi alapanyag, és ebben nem ismer kompromisszumot. A Budavári Jamie’s Italianben és a decemberben nyitott Jamie Oliver’s Pizzeriaban is

az a fő cél, hogy egyszerű, bárki számára elérhető helyek legyenek, ahol minden az igazán jó alapanyagokról, az érthető és szerethető ételekről szól.

Mindezt 3 fő szabály biztosítja Jamie éttermeiben:

- a fenntarthatóság (pl. csak annyi halat halásznak ki, amely nem veszélyezteti a hal populációt),

- az állatokkal való méltó bánásmód (pl. egy biofarm is megbukhat a teszten, ha Jamie és az általa kifejlesztett belső ellenőrzési program, a JOSIE szerint nincs elég hely az állatoknak az istállóban), illetve

- az antibiotikum- és vegyszermentesség.

Ennek a három tényezőnek együttesen nagyon kevés termelő képes megfelelni. Nehezítő tényező, hogy a Budavári Jamie’s Italian és a Jamie Oliver’s Pizzeria is jól menő, látogatott éttermek, ahol egy nap több száz embert kell kiszolgálni, így ezekből az alapanyagokból nagy mennyiségre van szükség. A cél az, hogy a Jamie-vel közösen kialakuljon egy olyan termelői, beszállítói láncolat, akik képesek mindennek megfelelni és minél több éttermet ellátni.

A szigorú feltételek mellett azonban fontos, hogy lehetőség szerint helyi alapanyagokat is használjanak, ilyen például idehaza a mangalica, amiről Jamie is nagy lelkesedéssel beszélt. Az új tavaszi étlapra pedig egy olyan étel is felkerülhetett, amely a Budavári Jamie’s Italian főszakácsa, Takács J. Roland talált ki és fejlesztett le Jamie csapatával közösen.

Hogy hogyan tovább?

Jamie nagyon boldog, hogy a Zsidai Csoporttal való együttműködésnek köszönhetően Magyarországon, Ausztriában és Svájcban is további étteremnyitásokban gondolkoznak. Jövő héten elindul a házhozszállítás a Jamie Oliver’s Pizzeriában, úgyhogy a további fejlődés nem áll le, sőt Jamie nyitott további koncepciók behozatalára is. „Minden csak Roy-tól függ.” – mondta mosolyogva.

Rövid várbeli sétája alatt Budapest annyira elvarázsolta Jamie-t, hogy legszívesebben most teleposztolná az instagramját, hogy mindenki jöjjön ide és alig várja, hogy egyszer a családját is elhozza Budapestre. Lehet, hogy hamarosan ismét találkozunk?

És ezeket olvastad már a Nosalty magazinján?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...