Könyveivel és tv műsoraival már 16 éve jelen van Magyarországon, két éve éttermet is nyitott a Zsidai Csoporttal közösen. Régóta tervezte, hogy ellátogat Budapestre, ahol életében először járt, de már érti, barátai miért áradoztak a városról és biztosan visszatér családjával együtt.
Jamie (aki egyébként éppen olyan közvetlen és szórakoztató srác, mint akit a műsoraiból is megismerhettünk) számára első és legfontosabb szempont a minőségi alapanyag, és ebben nem ismer kompromisszumot. A Budavári Jamie’s Italianben és a decemberben nyitott Jamie Oliver’s Pizzeriaban is
az a fő cél, hogy egyszerű, bárki számára elérhető helyek legyenek, ahol minden az igazán jó alapanyagokról, az érthető és szerethető ételekről szól.
Mindezt 3 fő szabály biztosítja Jamie éttermeiben:
- a fenntarthatóság (pl. csak annyi halat halásznak ki, amely nem veszélyezteti a hal populációt),
- az állatokkal való méltó bánásmód (pl. egy biofarm is megbukhat a teszten, ha Jamie és az általa kifejlesztett belső ellenőrzési program, a JOSIE szerint nincs elég hely az állatoknak az istállóban), illetve
- az antibiotikum- és vegyszermentesség.
Ennek a három tényezőnek együttesen nagyon kevés termelő képes megfelelni. Nehezítő tényező, hogy a Budavári Jamie’s Italian és a Jamie Oliver’s Pizzeria is jól menő, látogatott éttermek, ahol egy nap több száz embert kell kiszolgálni, így ezekből az alapanyagokból nagy mennyiségre van szükség. A cél az, hogy a Jamie-vel közösen kialakuljon egy olyan termelői, beszállítói láncolat, akik képesek mindennek megfelelni és minél több éttermet ellátni.
A szigorú feltételek mellett azonban fontos, hogy lehetőség szerint helyi alapanyagokat is használjanak, ilyen például idehaza a mangalica, amiről Jamie is nagy lelkesedéssel beszélt. Az új tavaszi étlapra pedig egy olyan étel is felkerülhetett, amely a Budavári Jamie’s Italian főszakácsa, Takács J. Roland talált ki és fejlesztett le Jamie csapatával közösen.
Hogy hogyan tovább?
Jamie nagyon boldog, hogy a Zsidai Csoporttal való együttműködésnek köszönhetően Magyarországon, Ausztriában és Svájcban is további étteremnyitásokban gondolkoznak. Jövő héten elindul a házhozszállítás a Jamie Oliver’s Pizzeriában, úgyhogy a további fejlődés nem áll le, sőt Jamie nyitott további koncepciók behozatalára is. „Minden csak Roy-tól függ.” – mondta mosolyogva.
Rövid várbeli sétája alatt Budapest annyira elvarázsolta Jamie-t, hogy legszívesebben most teleposztolná az instagramját, hogy mindenki jöjjön ide és alig várja, hogy egyszer a családját is elhozza Budapestre. Lehet, hogy hamarosan ismét találkozunk?
És ezeket olvastad már a Nosalty magazinján?
Ezeket olvastad már?
Jamie Oliver aligátort nyúzott és evett
Jamie Oliver rajong az amerikai gasztronómiáért, ami sokkal több a gyorsételek széles palettájánál. És ezt be is bizonyítja.
NosaltyHivatalosan is megnyílt a Gozsduban Jamie Oliver első pizzázója
Aki most hall róla először, örülhet, aki pedig várt rá, végre megnyugodhat - ma nyílt meg hivatalosan is Jamie első budapesti pizzériája, méghozzá a Gozsdu udvarban.
NosaltyÁllítólag Jamie Oliver is így nyomja a fokhagymát!
A fokhagymanyomó használata mindig necces - van aki csak azzal, van aki sose nyúlna hozzá. Lehet, hogy eddig túl bonyolultan használtuk?
Brecz JuditEnnyiért és ilyet ehetsz Jamie Oliver budapesti éttermében
A magyar Jamie's Italian állítólag olcsóbb lesz, mint az étteremlánc angliai tagjai, de így is mélyen zsebébe kell majd nyúlnia annak, aki Jamie Olivernél akar vacsorázni.
Hering András