A nagyvilág fánkjai

Véleményem szerint a mezei farsangi fánkot nem lehet megunni – ha idén mégis valami különlegességgel készülnétek farsangkor, nézzetek szét a nemzetközi fánkpiacon.

Spanyol módra

A spanyolok fánkja nem tartozik szorosan a farsangi ünnepkörhöz, ők minden reggel, mikor a szokásosnál jobban ráérnek, ezzel a finomsággal kényeztetik magukat. Az égetett tésztából készült fánkot forró olajban kisütik, cukros fahéjba forgatják, és sűrű, forró csokoládéba tunkolják. Amíg tart a farsang, készítsétek el egy lusta vasárnap reggelen, és élvezzétek olyan örömmel, ahogy a spanyolok teszik!

Spanyol fahéjas fánk - Churros

Délutáni finomságnak készítettük a gyerekekkel. Alakjuk ennek köszönhetően kicsit eltér a szokásostól, mert a fiúk kérésére nem kisebb és tömzsibb csíkokat nyomkodtunk a ...

Fahéjas churros 3. - a legegyszerűbb

A Latin világban népszerű churrosnak, sült tésztarudacskának rengeteg változata létezik. Ennél egyszerűbb fánkot nem lehet készíteni.  A mostani változatot kávé mellé szolgáltam ...

Az édes amerikai

Az amerikai fánk tésztája nem különbözik nagyon sokban a jól ismert farsangi fánktól. De mivel Amerikában szeretik halmozni az élvezeteket, nem elégszenek meg egy sima fánkkal és némi lekvárral. A filmek alapján rendőrcsemegének gondolt amerikai fánk középen lyukas – akárcsak a bagel – és általában valamilyen édes krémmel van töltve, az egyszerű vaníliától az extrém mentolos-maracujáson át a bizarr sós krémekig minden megtalálható. És mivel a sima krém nem elég, leggyakrabban harsogó cukormázzal is bevonják az édes, kis kalóriabombákat.

Fánk 12. - cukormázas donuts

Isteni amerikai stílusú fánkok... Én a tetejükre csoki-, cukor- és bailey's-es mázt készítettem, amit francia drazséval, mogyorógrillázzsal és tortadarával dekoráltam.

Olasz kínálat

Olaszország akár a tökéletes desszertek hazája is lehetne – nem hiába neveznek rögtön két fánkkal a farsangi versenyre. A profiterol, az édes habbal töltött, csokoládéval leöntött, égetett tésztából készült fánkocskák mindenhol népszerűek. Ha valaki igazi specialitásra vágyik, akkor a Fritoléval, Velence narancsos fánkjával próbálkozzon, amit direkt a karnevál idejére készítenek. Csak tudjunk választani!

Profiterol

A farsangi időszak engem sem hagyott hidegen, de én profiterolra vágytam. Tudtam, hogy a mi képviselőfánkunkra hasonlít, de azt hittem bonyolultabb az elkészítése. Receptkeresőbe fogtam ...

Velencei fánk - Fritole

Ünnepek közeledtével próbálok karácsonyi hangulatú finomságokkal kedveskedni a családnak. Pont egy finom, kandírozott gyümölcsökkel gazdagított kalácsot néztem ki, mikor a fiúk ...

Profiterol 4.

Nekünk ez a kedvenc profiterol receptünk. Több ötletből kreáltam, ez lett a vége.:) Tudom, hogy ahány ház....nálunk ez a menő.

A cseh kedvenc

A tarkedli vagy talkedli, gyerekkorunk egyik kedvence, hiszen régen faluhelyen a legtöbb háztartásban akadt egy speciális tarkedlisütő. Ha valakinek akad otthon vagy sikerül valahonnan beszereznie egyet, mindenképpen érdemes ilyenkor január végén megsütni ezt a rusztikus cseh fánkocskát. A porcukrot és a házi lekvárt nem ér lespórolni róla!

Talkedli- Tarkedli 4.

A talkedli, vagy más néven tarkedli nem más, mint egy - származását tekintve -  cseh fánk, de Magyarországon is sokfelé sütik, leglábbis az én nagymamám nagyon sokszor készítette, ...

Tarkedli

Anyukámtól származik a recept, Ő meg még az Ő Anyukájától tanulta elkészíteni. Alföldi születésű Nagymamám viszont már nem tudom, honnan tett szert rá, de nagyon megérte! Nagy ...

Kapros - túrós tarkedli

A tejet őstermelőktől szerzi be anyukám, ami mindennap felforralást igényel, de az egyik nap ez kimaradt, így összement. De palacsintákba, tésztákba belesülve még ugyanúgy ...

A bécsi nagy öreg

A bécsi Krapfen hasonlít leginkább a klasszikus farsangi fánkra. Állítólag ugyanis az egész fánkmizéria Bécsből indult, egy Krapfen nevű pék üzletéből, mikor feldühödött neje egy darab kenyértésztával célozta meg a tülekedő tömeget. A kenyérdarab a forró zsírba esett, és voilá, megszületett a fánk. Hogy ebből mi igaz, és mi nem, az már nem fog kiderülni, az azonban biztos, hogy farsang táján illik enni legalább egyszer egy finom fánkot.

Szalagos fánk Mercedestől

Életem legelső fánkja. Kisöcsém szülinapjára sütöttem. A házi készítésű szomolyai feketecseresznye lekvárommal töltöttem meg a hagyományos sárgabaracklekvár helyett.

Nagymamám fánkja

Volt nekem régen egy pici gyúródeszkám. Olyan pici volt, hogy ma a kenyeret is tisztességesebb méretű deszkán nyesem. Volt egy méretben hozzápasszoló sodrófám is. Nagypapám hozta az ...

Farsangi szalagos fánk Lizától

Szalagos fánk készítését Anyukámtól tanultam. Azóta ötvöztem egy kis Horváth Ilona recepttel, de alapjában azt a fontos dolgot, amiben az ő receptje eltér a többitől meghagytam. A ...

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...