Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, mielőtt kidobsz valamit

Az elengedést gyakorolni kell, és azt is, hogy tudjuk, mit érdemes megtartani. Itt az új év, a tökéletes alkalom arra, hogy nemcsak mi, hanem az otthonunk is tiszta lappal induljon.

Őrizzünk meg néhány értékes, szimbolikus tárgyat, ami szeretteinkre és a fontos pillanatokra emlékeztet, de ne érezzünk nyomást arra, hogy minden apró szuvenírhez ragaszkodjunk. Ne hagyjuk, hogy a tárgyak átvegyék az uralmat az otthonunk felett, gyűjtsék a port és elvonják a figyelmet arról, ami igazán fontos. Ezeket gondold át a nagy takarítás és szanálás előtt!

Mit és kit szolgál ez a tárgy?

Sok dologról gondolhatjuk azt, hogy még valamikor használni fogjuk, de a legtöbb holmi mégis évtizedekig porosodik a szekrényünk mélyén. Kimondottan hasznosnak tűnnek például a kézműveskedéshez használatos eszközök, de ha nem használjuk őket, akkor érdemes a következő nagytakarítás után valaki olyannak ajándékoznunk, aki tényleg hasznát veszi.

Érdemes átgondolni, hogy tényleg ki akarjuk-e dobni azokat, amikhez személyes emlékek fűznek

Idővel több értelme lesz?

Fondükészletet például nem vásárol hetente az ember, de ha nem használjuk, és már egy évtizede csak fogja a port a polcon, akkor inkább szabaduljunk meg tőle. Ellenben érdemes átgondolni, hogy tényleg ki akarjuk-e dobni azokat, amikhez személyes emlékek fűznek. Lehet, hogy most szemétnek tűnnek a régi jegyzeteink, de nem biztos, hogy érdemes gyújtósnak használni őket: előfordulhat, hogy évek múltán szívesen olvassuk majd vissza.

Később még hasznos lesz?

Tegyük fel, egy lámpa, amit már tényleg nem használunk, valószínűleg csak a helyet foglalja. De az olyan irodai kellékek, mint az irattartók, a jelenleg nem használt fiókrendszerezők, valamint post-itek, kosarak és egyéb tárolók nagy valószínűséggel újra jól jönnek majd még a jövőben.

Szeretem?

Tényleg szeretem a kérdéses tárgyat? Nem csak a múltban okozott örömet, hanem a jelenben is?

Használom?

Mikor használtam utoljára? Ha valamit egy éve nem vettünk a kezünkbe, akkor nem biztos, hogy érdemes tartogatni.

Illik az otthonunkhoz, az életünkhöz?

Ha úgy döntöttünk, hogy rendet szeretnénk tenni magunk körül, akkor sajnos sok dolgot el kell engednünk. Amennyiben világos elképzelésünk van arról, hogy milyen otthont és életet szeretnénk, akkor erre a kérdésre könnyű válaszolni.

Mennyi van belőle?

A rendetlenség miatt előfordulhat, hogy elfelejtjük, hogy valamiből kettő van, ám nem biztos, hogy szükséges is a duplikáció.

Van más, ami ugyanezt a célt szolgálhatja?

Ha valami helyettesíteni tudja azt, amitől meg szeretnénk szabadulni, akkor tényleg nincs okunk megtartani.

Megvenném újra?

Így, hogy már tudjuk milyen, továbbra is megvásárolnánk ezt a terméket, ha újrakezdhetnénk? Ha a válasz nem, akkor valószínűleg nem igazán szeretjük. Ez azonban trükkös kérdés: hiába nem szeretjük például a porszívót, nem feltétlenül érdemes egyből újat venni, és kidobni a pénzünket az ablakon.

Nem biztos, hogy kell ennyi serpenyő!

Megéri a pénzét?

Érdemes-e ezt a tárgyat továbbra is tisztítani, karbantartani és tárolni?

Érdemes megjavítani?

Érdemes átgondolni, hogy mennyibe kerülne helyrepofozni sérült, hibás eszközeinket. Ha nem éri meg a befektetett energiát, akkor nyugodtan megszabadulhatunk tőle – újat venni azonban nem érdemes, ha eddig is boldogan megvoltunk nélküle.

Forrásunk volt.


Még több takarítós tipp itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...