Ennél magasabbra nem is tehette volna a lécet a Globalista Konyha csapata, akik rendszeresen szerveznek különleges gasztronómiai eseményeket. A Klauzál téri Vásárcsarnok első emeletén nyílt Séfpláza Kitchen vadonatúj, professzionálisan felszerelt konyhája és közösségi tere pedig rendesen felnőtt a feladathoz és tökéletes közeget biztosított a rendezvény számára.
Santiago Lastra Rodriguez elképesztően kifinomult ízkombinációkkal kápráztatta el a közönséget, a menüt a Bortársaság Sauska borválogatása kísérte.
Mit kell tudni erről a fantasztikusan kreatív séfről?
A rendkívül ambiciózus fiatal mexikói nomád séf alap filozófiája, hogy a főzésben nincsenek szabályok – a lényeg, hogy benne legyen a lélek és finom legyen. „A szívem mexikói, de megtanultam európai alapanyagokkal friss, színes és enyhén csípős ételeket készíteni. Mexikón kívül képtelenség hagyományos és autentikus mexikói konyhát vinni, de ha sikerül belecsempészni az ételek lelkét a helyi alapanyagokba, nagyon érdekes eredményt kapunk.”- magyarázza, amikor a mexikói nomád séf elnevezésről kérdezzük.
Pályafutását 15 évesen egy olasz étteremben kezdte, Mexikóban. A mexikói Coronado Instituto elvégzése után részt vett a Basque Culinary Center avantgárd gasztronómiai kurzusán, majd olyan nemzetközileg elismert éttermekben dolgozott, mint a baszkföldi Mugaritz, a koppenhágai Bror és a Pamplonában található Hotel Europa.
Izgalmas kutatómunkába kezdett a Nordic Food Lab égisze alatt, ahol kikísérletezte a helyi skandináv gabonából készített tökéletes tortillát, nixtamalizáció segítségével, mely átalakítja a kukorica és más magok szerkezetét, és emészthetőbbé, könnyebben felhasználhatóvá varázsolja őket.
A San Pellegrino 2015-ben a tíz legjobb fiatal séfje közé választotta Skandináviában, és ugyanebben az évben a Le Monde újságírója, Maria Canabal, az év tíz legjobb fogása közé sorolta egyik ételkreációját.
Részt vett a Taste of London gasztro fesztiválon, számos étteremben dolgozott vendégséfként: MUME (Taipei), Carousel (London),15 Kitchen and Bar (Moszkva), Postrivoro és Wooding Foraging Academy (Olaszország). Santiago Svédországban, Portugáliában, Dániában és Spanyolországban a helyi alapanyagokból készített ételein keresztül megmutatta milyen a mexikói lélek, szeptemberben pedig Budapesten egyesíti a mexikói ízeket a magyar alapanyagokkal.
Tulumban a NOMA MEXICO-ban - ami sokak szerint a világ legizgalmasabb pop-up étterme volt-, Project Managerként dolgozott Rene Redzepi és Rosio Sanchez mellett, ahol kutatóutakat szervezett, a logisztikáért felelt és az ország legjobb alapanyagainak beszerzésén fáradozott.
Santiago Lastra nemrég visszatért Európába, azzal a küldetéssel, hogy megmutassa, mennyire ízletes érdekes és játékos a mexikói konyha. Hamarosan Londonba, Moszkvába és Olaszországba utazik, hogy megmutassa tudását, szeptemberben pedig a Globalista Konyha meghívására Budapesten köszönthetjük őt.
De lássuk a menüt!
Tostada friss, szezonális zöldségek
SAUSKA TOKAJ Brut Pezsgő
Zöld ceviche
Tengeri sügér, menta, uborka, kapor emulzió és jalapeño ropogós
SAUSKA TOKAJ Brut Pezsgő
Kávéban sült sárgarépa, kecskesajt, karamellizált tej, vadon termő fűszernövények és sárgarépa juice
SAUSKA TOKAJ Extra Brut Rosé
Marhapofa, Mancha manteles mexikói ragu és káposzta por, gyümölcsös csípős mole, friss laposkenyér
SAUSKA VILLÁNY Cuveé 7 2013
Csokoládés Tamal póréhagyma levélbe csomagolva, mezcal homoktövis granita
SAUSKA TOKAJ Late Harvest Cuveé 2015