Elsősorban az import hatására tovább esett az élő sertés ára, ami a magas kukorica- és szójaárakkal tetézve sok termelőnek már önköltség alatti értékesítést jelent - írja a Pénzcentrum a Világgazdaság cikkére hivatkozva. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtanácsosa, Oláh Endre szerint a magyar sertéstartók már 'nyögik' a németországi afrikai sertéspestis hatását, amely 350 forint körüli árra csökkentette az élő sertés kilogrammonkénti felvásárlási árát.
A nagyobb magyar felvásárlók a németországi árakhoz igazítják saját áraikat, a 350 forintos kilónkénti ár a tonnánként 60 ezer forintos kukoricaár és az ugyancsak drága szója mellett sokaknál okoz majd veszteséget a MOSZ főtanácsosa szerint.
A Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke, Éder Tamás szerint a hazai húspiacon az elmúlt hetekben megjelentek az importnyomás jelei, a kiskereskedelmek felé ugyanis folyamatosan érkeznek a kedvezőbb árú ajánlatok. A Hússzövetség elnöke aggasztónak gondolja, hogy a német sertéságazat ötszázezer-egymillió sertést "tol maga előtt", és ha ez a mennyiség rászabadul a német vágóiparra valamint az uniós piacra, annak további jelentős áresés lehet a következménye a boltokban is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
A téli varázsital, ami felpörgeti az immunrendszered
Gyorsan elkészíthető, és rengeteg jótékony hatása van, ami ebben a nehéz időkben nagyon jól jönnek. Mutatjuk az előnyeit és azt, hogyan készítsd el.
Liptai LillaMit érdemes tudni a köménymagról?
A köménymag intenzív, kesernyés, enyhén diós ízű fűszer. A köménymagot termő növény Közel-Keleten és India területein honos, fűszerként a magokat vagy azok porrá őrölt változatát használjuk. Évszázadok óta ízesítik az emberek az ételeiket köménnyel, többek között levesekhez, salátákhoz, sültekhez használva. A magyaros konyha is előszeretettel alkalmazza.
Jenei GrétaSzerintünk ez a tökéletes, sűrű pörköltszaft 5 titka
Ahány ház, annyi pörkölt, abban viszont általában nagy az egyetértés, mitől lesz az étel igazán szaftos és sűrű.
NosaltyTényleg le kell öblíteni a konzerv zöldséget fogyasztás előtt?
Ugyan szerencsére manapság nem kell az étkezési szokásainkat a konzervektől függővé tenni, azért nem tagadhatjuk, hogy vannak helyzetek, amikor a fémdobozba zárt zöldségekért nyúlunk. Na de biztos, hogy egészségesek?
Jenei Gréta