Nagyon ritka gén magyarázhatja meg, hogy néhány nőnek miért nem kell fájdalomcsillapító a szüléshez

Százból egy szerencsés nőnek lehet ilyen ritka génvariánsa, ami a fájdalomérzet továbbítását fogja vissza.

A Cambridge-i Egyetem kutatói érdekes eredményre jutottak: százból egy nőnek olyan ritka génvariánsa lehet, ami természetes, „beépített” fájdalomcsillapítóként működik, és gátolja, hogy az idegsejtek megfelelő erősségű fájdalomjeleket küldjenek az agyba. Ez lehet az oka annak, hogy néhány nőnek nincs szüksége fájdalomcsillapításra szülés közben, és hogy egyeseknek alapvetően kevésbé fájdalmas a szülés, mint másoknak.

A kutatáshoz a szakértők egy csapat olyan nőt vizsgáltak, akik már szültek, méghozzá fájdalomcsillapítás nélkül. Őket egy sor tesztnek vetették alá, amelyeken megállapították, hogy milyen a fájdalomtűrő képességük. Ezután összevetették az eredményeket annak a kísérletsorozatnak az eredményeivel, amit a fájdalomcsillapítóval szülő nőkkel végeztek.

via GIPHY

Dr. Michael Lee, a kutatás vezetője egy sajtóközleményben elmondta, hogy mivel szokatlan, hogy egy nő ne kérjen semmilyen fájdalomcsillapítást a szülés közben, megvizsgálták a fájdalomküszöböt érintő különbségeket, és egyértelművé vált, hogy más területen is jobban bírják a fájdalmat ezek a nők, mint azok, akik hagyományosan, fájdalomcsillapítóval szültek. Ezután a feladat már csak az volt, hogy kiderítsék, min múlik ez a különbség.

A kutatásban résztvevő nők géntérképét is felrajzolták, és találtak egy sejtvariánst, ami jelen volt a fájdalmat jobban tűrő nőknél. A KCNG4 génben találtak különbséget, ami olyan fehérjét termel, amely gyakorlatilag gátként hat a fájdalomérzékelés számára: kontrollálja az elektromos jelet, ami az idegektől elviszi a fájdalomérzetet az agyba. A variánssal rendelkező nőknél nagyobb fájdalomra van szükség ahhoz, hogy kinyíljon ez a kapu, mint azoknál, akik nem ezzel a sejtfajtával élik az életüket.

A kutatók remélik, hogy az eredmények segítenek új fájdalomcsillapító gyógyszerek kifejlesztésében is.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: UIP-Dunafilm

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...