Az elmúlt években több nemzetközi díjat is bezsebeltek a magyar paprikatermesztők csiliszószai. Az idei évben két aranyérmet is nyertek a 10. World Hot Pepper Awardson a GaBko Chili termékei, két évvel ezelőtt, 2015-ben pedig a világ legerősebb önteteit felsorakoztató louisianai World Hot Sauce Awards versenyén a Chili Hungária Manufaktúra Spirit of Attila névre keresztelt szósza szerezte meg a Hot sauce/Hot csoportban a legjobbnak járó elismerést.
- A Spirit of Attila azért volt érdekes, mert ez volt az első magyar szósz, ami kikerült külföldre, és meg is nyerte a versenyt. Fontos, hogy a termék beltartalma jó legyen, de a neve is megragadjon az emberekben. Attila hun király nevét a világon sokan ismerik. A török turisták is felnevetnek, amikor meglátják, hogy Attila a szósz neve – meséli Diczkó László, a Chili Hungária Manufaktúra tulajdonosa. A kabai paprikatermesztő 2011-ben feleségével indította el vállalkozását a magyar kézműves élelmiszer piacon. Korábban hobbiból termesztették a paprikát, de meglátták benne az üzleti lehetőséget. Jelenleg nagyjából 36 féle paprikájuk van.
- Nagymamám paprikapalántákkal foglalkozott Felsőtárkányban, ahol nevelkedtem. Úgy nőttem fel, hogy láttam a kora tavaszi magvetést, palántanevelgetést, majd később a termékbetakarítást - magyarázza a paprika iránti szeretete kezdeteit László, aki korábban a mezőgazdaságban dolgozott gépészként. A paprikatermesztő szerint fontos, hogy egy szakember is legyen a manufaktúrában, ami szerencsére elérhető közelségben volt, hiszen felesége élelmiszermérnök. Vállalkozásukat a mai napig ketten irányítják, ők foglalkoznak a termesztéssel és a megrendelésekkel, valamint ők adnak nevet a termékeknek is.
A termesztést folyamatos kontrol alatt tartják. - Szezonban annyi paprikát kell megtermelni, hogy kitartson a következőig. Nagyjából 10 ezer tő az állományunk, melyet kertészeti technológiával termesztünk – mondja László hozzátéve, hogy télen nem termesztenek paprikát, mivel nagyon költséges lenne a közép-európai természeti adottságok miatt.
Így sincs okuk panaszra, tavaly és idén is rekordterméssel számolnak, ami miatt már nem csak szószokat, hanem fűszereket is piacra dobnának. Az év végéig szeretnének kijönni a piacon egy új gourmet fűszersorozattal, ami cayenne borsból, füstölt jalapenóból, és extrém erős paprika örleményekből állna. Munkából tehát van bőven, de mint László említi, a sikerhez ez is kellett:
- Amikor úgy döntöttem, hogy ezt már főállásban fogom csinálni, akkor azt gondoltam, hogy nekem ez egy könnyebbség lesz, de rá kellett jönnöm nagyon hamar, hogy ha sikereket akarunk elérni, akkor a lehető legtöbb időt rá kell szánni az egészre. Most körülbelül kétszer annyit dolgozok, mint korábban, de egy vállalkozás ezzel jár.
A Chili Hungária Manufaktúra termékeit viszonteladóknál, vagy webshopjukban lehet megvásárolni. Legcsípősebb szószuk a Kegyes halál nevet viseli, ami nem véletlen, mert a világ két legerősebb paprikájából, a Carolina Reaperből és Trinidad Scorpion Morugából készült. A többi szósznak is elég árulkodó neve van: Mennydörgés, Tüzes mennykő, Sárga vihar.
Hol van a csípősség határa?
A paprikafajták csípősségét a Scoville-skálán mérik. A gyengébb magyar paprikák csípőssége500 – 1000 egység között van. Ehhez képest a világ jelenlegi legcsípősebb paprikája, a Carolina Reaper csípőssége 1 569 300 – 2 200 000 egység. A csili dél-karolinai termesztője, Ed Currie idén ezt is szeretné túlszárnyalni, és most egy új, 3 millió Scoville-egységre mért paprikát próbál bejegyeztetni a Guinness-rekordok könyvébe. A csilit „Pepper X” névre keresztelte. Kérdés persze, hogy ki lesz az, aki ezt a csilit képes lesz elfogyasztani.
Diczkó László étkezési szempontból a habanerónál csípősebb fajtát nem ajánl. A többinek, mint a szellemcsilinek vagy a Carolina Reapernek szerinte inkább "buliértéke" van.
Chili Eating Challenge
A csípős paprika kedvelőinek és az igazán bátraknak most lehetősége nyílik arra, hogy megkóstolják a Chili Hungária Manufaktúra legcsípősebb csilijeit. Október 6-án este, a budapesti Rumba Caféban kerül sor a Chili Eating Challenge-re, ahol a legerősebb és a legtöbb chilit elpusztítani képes jelölteket keresik. A versenyről itt találtok bővebb információt!
Ezeket olvastad már?
Csak szupererőseknek - Te milyen fejet vágnál a világ egyik...
Az étel annyira csípős, hogy a szakácsok csak védőmaszkban tudják elkészíteni.
Fenes GábrielMézeskalács-csodák egy magyar anyukától - Tünde alkotásaira egy amerikai gasztroportál...
Több ezer versenyző közül választották a legjobb hat közé az Egyesült Államokban élő magyar mézeskalács-készítő, Dugántsi Tünde blogját. Vele beszélgettem.
Fenes GábrielVilisics Feri kolbászaiba pisztácia, rozmaring, sőt, cheddar sajt is kerül....
A biológusból lett finn "kolbászguru" 2015-ben megnyerte a helsinki városi kolbászversenyt magyaros grillkolbászaival. Vilisics Ferivel beszélgettünk.
Hajdú_AnnaCara Delevigne bevállalta, hogy leolvasztja az arcát a világ legcsípősebb...
Cara Delevigne modell és színésznő bemutatja nekünk, hogyan kell elegánsan viselni, ha a világ legcsípősebb szószait kóstoljuk.
Hajdú_Anna