Nagymama kertjétől a nemzetközi sikerig - A magyar csiliszószok a csúcsra törtek

Világszínvonalúak a kabai paprikatermesztő csípős szószai. Diczkó Lászlóval a csiliről és a sikerhez vezető útról beszélgettem.

Az elmúlt években több nemzetközi díjat is bezsebeltek a magyar paprikatermesztők csiliszószai. Az idei évben két aranyérmet is nyertek a 10. World Hot Pepper Awardson a GaBko Chili termékei, két évvel ezelőtt, 2015-ben pedig a világ legerősebb önteteit felsorakoztató louisianai World Hot Sauce Awards versenyén a Chili Hungária Manufaktúra Spirit of Attila névre keresztelt szósza szerezte meg a Hot sauce/Hot csoportban a legjobbnak járó elismerést.

- A Spirit of Attila azért volt érdekes, mert ez volt az első magyar szósz, ami kikerült külföldre, és meg is nyerte a versenyt. Fontos, hogy a termék beltartalma jó legyen, de a neve is megragadjon az emberekben. Attila hun király nevét a világon sokan ismerik. A török turisták is felnevetnek, amikor meglátják, hogy Attila a szósz neve – meséli Diczkó László, a Chili Hungária Manufaktúra tulajdonosa. A kabai paprikatermesztő 2011-ben feleségével indította el vállalkozását a magyar kézműves élelmiszer piacon. Korábban hobbiból termesztették a paprikát, de meglátták benne az üzleti lehetőséget. Jelenleg nagyjából 36 féle paprikájuk van.

- Nagymamám paprikapalántákkal foglalkozott Felsőtárkányban, ahol nevelkedtem. Úgy nőttem fel, hogy láttam a kora tavaszi magvetést, palántanevelgetést, majd később a termékbetakarítást - magyarázza a paprika iránti szeretete kezdeteit László, aki korábban a mezőgazdaságban dolgozott gépészként. A paprikatermesztő szerint fontos, hogy egy szakember is legyen a manufaktúrában, ami szerencsére elérhető közelségben volt, hiszen felesége élelmiszermérnök. Vállalkozásukat a mai napig ketten irányítják, ők foglalkoznak a termesztéssel és a megrendelésekkel, valamint ők adnak nevet a termékeknek is.

Diczkó László és felesége, Enikő

A termesztést folyamatos kontrol alatt tartják. - Szezonban annyi paprikát kell megtermelni, hogy kitartson a következőig. Nagyjából 10 ezer tő az állományunk, melyet kertészeti technológiával termesztünk – mondja László hozzátéve, hogy télen nem termesztenek paprikát, mivel nagyon költséges lenne a közép-európai természeti adottságok miatt.

Így sincs okuk panaszra, tavaly és idén is rekordterméssel számolnak, ami miatt már nem csak szószokat, hanem fűszereket is piacra dobnának. Az év végéig szeretnének kijönni a piacon egy új gourmet fűszersorozattal, ami cayenne borsból, füstölt jalapenóból, és extrém erős paprika örleményekből állna. Munkából tehát van bőven, de mint László említi, a sikerhez ez is kellett:

- Amikor úgy döntöttem, hogy ezt már főállásban fogom csinálni, akkor azt gondoltam, hogy nekem ez egy könnyebbség lesz, de rá kellett jönnöm nagyon hamar, hogy ha sikereket akarunk elérni, akkor a lehető legtöbb időt rá kell szánni az egészre. Most körülbelül kétszer annyit dolgozok, mint korábban, de egy vállalkozás ezzel jár.

A Chili Hungária Manufaktúra termékeit viszonteladóknál, vagy webshopjukban lehet megvásárolni. Legcsípősebb szószuk a Kegyes halál nevet viseli, ami nem véletlen, mert a világ két legerősebb paprikájából, a Carolina Reaperből és Trinidad Scorpion Morugából készült. A többi szósznak is elég árulkodó neve van: Mennydörgés, Tüzes mennykő, Sárga vihar.

Hol van a csípősség határa?

A paprikafajták csípősségét a Scoville-skálán mérik. A gyengébb magyar paprikák csípőssége500 – 1000 egység között van. Ehhez képest a világ jelenlegi legcsípősebb paprikája, a Carolina Reaper csípőssége 1 569 300 – 2 200 000 egység. A csili dél-karolinai termesztője, Ed Currie idén ezt is szeretné túlszárnyalni, és most egy új, 3 millió Scoville-egységre mért paprikát próbál bejegyeztetni a Guinness-rekordok könyvébe. A csilit „Pepper X” névre keresztelte. Kérdés persze, hogy ki lesz az, aki ezt a csilit képes lesz elfogyasztani.

Diczkó László étkezési szempontból a habanerónál csípősebb fajtát nem ajánl. A többinek, mint a szellemcsilinek vagy a Carolina Reapernek szerinte inkább "buliértéke" van.

Chili Eating Challenge

A csípős paprika kedvelőinek és az igazán bátraknak most lehetősége nyílik arra, hogy megkóstolják a Chili Hungária Manufaktúra legcsípősebb csilijeit. Október 6-án este, a budapesti Rumba Caféban kerül sor a Chili Eating Challenge-re, ahol a legerősebb és a legtöbb chilit elpusztítani képes jelölteket keresik. A versenyről itt találtok bővebb információt!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Szaftos vegán brownie

Tej és tojás nélkül is lehet ugyanolyan isteni, csupacsokis, szaftos brownie-t sütni, ráadásul furcsa alapanyagok sem kellenek a dologhoz. Az alábbi egyszerű recept pikk-pakk hozzájuttat ...

Húsmentes retró burger

Ki ne szeretné a strandon vásárolható hatalmas, retró hamburgereket, a maguk megkérdőjelezhető minőségével és magyaros alapanyagaival? Ebből az élményből eddig ki kellett maradnia a ...

Vegán forró csoki

Ha innál egy szuper forró csokit, de kihagynád a tejtermekéket, akkor itt egy szuper vegán verzió. A tejszínhabbal igazi finomság.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 szokás, amit tarts be minden nap, hogy 10 évet...

Semmiféle csodabogyóra vagy esztétikai beavatkozásra nincs szükség ahhoz, hogy biológiai életkorodnál fiatalabbnak tűnj. Néhány egyszerű, és annál inkább betartható tippet mutatunk, hogy mások szemében akár 10 évvel fiatalabbnak tűnj.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...