Nagyiprojekt: Rétest sütöttünk a 86 éves Eszter mamával, aki a mai napig egy reggelizőben dolgozik

Nem tudom, hogy az idő, a hely vagy a társaság, esetleg a két tepsinyi gőzölgő rétes, de az Anyám szerint nevű reggeliző és Eszter mama egyből a szívünk csücske lett. 

A legnyugodtabb napszak a héten szerintem a vasárnap reggel. Ilyenkor kábé senki nem jár az utcákon. Budapesti lakosként nincsen lélekemelőbb, mint nappali fényben üresnek látni a várost. Ez a napszak kedvez a reggeliknek. Másnaposan, aznaposan, kifáradva a heti munkától, vagy csak rongyrázásból beülni valahova egy full extrás reggelire felér egy csakratisztítással. Egy hozzávetőlegesen hosszúra nyúlt éjszaka után másodmagammal a belvárost jártuk, hogy megreggelizzünk valahol. A Wesselényi utca 25. szám alatt lilás-rózsaszínes, otthonos hangulattal hívogató apró bisztró nem engedett tovább minket.

Anyám szerint- állt öles betűkkel az üveges bejárat fölött. Hát ha anyám szerint - akinél jobban ugye senki nem tud semmit - , akkor ez lesz a világ legjobb helye.

A legújabb Nagyiprojektben megismerhetitek a hölgyet az Anyám szerint név mögött. A tulajdonos, Fejes Eszter (aki egyébként egy időben a Mozaik Teaházat és Kávézótulajdonosa volt) édesanyjának dedikálta a kis reggelizőt.

Ő pedig nem más, mint a 86 éves Eszter Mama, aki süt-főz, jön-megy, sőt, szaladgál a konyhában - alig érem utol a kamerával. Mármint a reggeliző konyhájában, ugyanis a vagány nagyi minden szerdán két tepsi rétest készít a vendégeknek.

Eszter mama almás rétesének receptjét itt találjátok.

Saját bevallása szerint az ember 86 évesen - amikor már jócskán túllépte az átlag elhalálozási életkort - unatkozik és feleslegesnek érzi magát. Eszter mama ezzel úgy száll szembe, hogy dolgozik, négy órára bejelentve a lánya reggelizőjében:

,,Szívesen csinálom, mert engem éltet, hogy így tudok egy kicsit segíteni a lányomnak" - mondja, miközben a harmadik rétest tekeri és fekteti a tepsibe.

Eszter Mama irigylésre méltó életigenlése és közvetlensége, isteni teái és huncut poénjai szebbé tették a forgatási napot. A kis reggeliző mindig különleges helyet foglal majd el a szívemben, és így, hogy megismerhettem, kik állnak az Anyám szerint mögött, mondhatom, egy romantikus vígjáték a happy endhez érkezett.

Ha egy fantasztikus reggelire vágytok, akkor irány az Anyám szerint:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...