Mari nagyinál jártunk Budapesten a Tátra utcában, aki kirázta nekünk a kisujjából a szlovákok nemzeti nokedlijét, ami bryndzové haluskynévre hallgat.
Mari nagyi sztrapacskájának a receptjét itt találod.
Szlovákiai síelések, utazások alkalmával, ha kapustové halušky, strapačky s kapustou vagy strapačky ételneveket találsz az étlapon, az mind az általunk sztrapacskaként ismert fogás különböző verzióit jelöli.
Fontos megjegyezni, hogy kétféle ételről beszélünk, míg a bryndzové haluskyaz a juhtúrós nokedli addig a strapačky s kapustouaz a káposztás sztrapacska. Mindkettőnek a tésztája nagyon hasonló, csak utóbbiban a krumplihoz káposztát is kevernek, míg az előbbi csak krumpliból készül, és utólag juhtúró kerül rá. Mi magyarok mindkettőt sztrapacskának hívjuk. Egyébként ez az étel azért kapta a strapatýazaz kócos nevet, mert reszelt krumpli az alapja. A kifőtt szemek ezért borzosak és persze nagyon-nagyon finomak!
Ezeket olvastad már?
Mari nagyi gőzgombócot készít nektek - mert gombócból a sok...
Készülhet túróból, krumplis vagy kelt tésztából, lehet szilvával vagy lekvárral tölteni, egy biztos, nagyon hamar csak hűlt helyét találjuk a tálban…
Hajnal StefiDebrecenben igazi hájas tésztát kaptunk házi szilvalekvárral, Mami konyhájából
Debrecenbe' kéne enni! - avagy lerobogtunk Debrecenbe, ahol Hajnal Jánosné, azaz Mami, igazi hájas tésztát készített nekünk. Vigyázat, ez aztán nem mindenmentes!
Hajnal Stefi,,Óvatosan, mintha kislányt ölelnél!" - tőtikét készítettünk Mamival a Nagyiprojekt...
A Nagyiprojekt új részében Hajnal Jánosné, azaz Mami - aki nem mellesleg az én kedves nagymamám - megmutatta a városi fiataloknak, hogyan is kell tőtikét készíteni.
Hajnal StefiBalla mamával az élet értelméről és a slambucról - itt...
Ha nektek is hiányzik a nagyi főztje, nézzétek meg legújabb videósorozatunk következő részét, amiben Balla mama slambucot főz nektek!
Hajnal Stefi