Nagyiprojekt: Mari nagyival ultrabrutális sztrapacskát főztünk

A felvidéki eredetű, laktató és tömény sztrapacska hamar a kedvencünk lett, ahogy Mari nagyi is. Nézzétek meg, hogyan bénázunk mellette a konyhában!

Mari nagyinál jártunk Budapesten a Tátra utcában, aki kirázta nekünk a kisujjából a szlovákok nemzeti nokedlijét, ami bryndzové haluskynévre hallgat.

Mari nagyi sztrapacskájának a receptjét itt találod.

Szlovákiai síelések, utazások alkalmával, ha kapustové halušky, strapačky s kapustou vagy strapačky ételneveket találsz az étlapon, az mind az általunk sztrapacskaként ismert fogás különböző verzióit jelöli.

Sztrapacska Mari nagyitól

Fontos megjegyezni, hogy kétféle ételről beszélünk, míg a bryndzové haluskyaz a juhtúrós nokedli addig a strapačky s kapustouaz a káposztás sztrapacska. Mindkettőnek a tésztája nagyon hasonló, csak utóbbiban a krumplihoz káposztát is kevernek, míg az előbbi csak krumpliból készül, és utólag juhtúró kerül rá. Mi magyarok mindkettőt sztrapacskának hívjuk. Egyébként ez az étel azért kapta a strapatýazaz kócos nevet, mert reszelt krumpli az alapja. A kifőtt szemek ezért borzosak és persze nagyon-nagyon finomak!

Sztrapacska Mari nagyitól

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...