Nagyiprojekt-sorozatunk legújabb részében nem egy, de rögtön két nagymamától lesheti el a nagyérdemű a nagyikonyhák rejtelmeit. Erzsók és Kata egy rehabilitációs intézetben ismerkedtek össze, barátságuk pedig azóta is rendszeresen összehozza őket – igen gyakran a konyhában találkoznak, ahol a finom falatok mellett a jókedv is mindig garantált. Látogatásunk alkalmára egy isteni recepttel készültek: krumpligombóccal, amit sósan, de édesen is el lehet fogyasztani.
A recept, ami Katáék szerint az unokákkal együtt is elkészíthető, faék egyszerűségű: a főtt burgonyából, lisztből, jó minőségű zsírból és tojásból álló masszát gyerekjáték összegyúrni.
Tanácsként a nagymamák jól ismert okossága hangzik el: a burgonyához tényleg annyi lisztet adjunk, „amennyit felvesz”. Bármennyire nehezen megfogható ez a javallat, tényleg érdemes megfogadni, ugyanis mind a liszt, mind a főtt krumpli minősége-állaga igen változó, így az arányok sem fixek.
A kifőzött labdacsokat Erzsók és Kata kétféle módon, édesen és sósan tálalták. Hiszen nem minden kisunoka édesszájú, vagy éppen ellenkezőleg, nem rajong a sós ízekért. A paprikás szaftos verzió rengeteg tejföllel gazdagítva kerülhet a tányérokra (Kata szerint ez adja neki a zamatát).
A recept nagyszerűsége, hogy ugyanabból a burgonyás tésztából egyszerre készíthetünk édességet is: Erzsók és Kata ezt is bemutatták, amikor csokival töltötték meg a gombócokat. Ezt a verziót (töltve vagy töltetlenül) forgassuk pirított zsemlemorzsába, majd tálaljuk, ahogy szeretnénk. Lekvárral, cukros tejföllel, fahéjas porcukorral például isteni!
Itt van Erzsók és Kata néni burgonyás gombócának teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nagyiprojekt itt: