Nagyiprojekt: Guszti néni mennyei csülkös bableveséért tucatnyian állnak sorba

A Nagyiprojekt legújabb részében Guszti néni készített mennyei csülkös bablevest savanyú káposztával, főzés közben pedig megtudtuk, milyen izgalmas és pörgős lehet az élet egy idősek otthonában is.

Gyönyörű, óriási fákkal árnyékolt kert, otthonos kis lakások, közös kirándulások, főzőklub, moziest – ez csak néhány kiemelt pozitívum abból a sokból, amelyről tudomást szereztünk rövid látogatásunk során a csepeli Olajág Otthonban. A csepeli idősek otthonában Guszti néni és a Kondér-körnek elnevezett főzőklub vártak minket igazi házias finomságokkal.

Guszti néni immáron 17 éve az Olajág Otthon lakója, elmondása szerint pedig élete legjobb döntése volt, hogy 2005-ben beköltözött a csepeli intézménybe.

Az otthon rengeteg lehetőséget kínál lakóinak a szórakozásra, szinte minden héten lehet jelentkezni egy-egy közös kirándulásra, nyáron a kertben tartanak esti filmvetítéseket, de rendszeresek a bálok és a közös kártyázások is.

Az otthonban egy külön főzőklub is működik Kondér-kör néven, így amíg Guszti néni a bablevest főzte, addig a klubtagok mennyei túrófánkot sütöttek.

Guszti néni csülkös bablevese óriási sikert aratott a lakók körében, egy igazi kertiparti szerveződött a főzés köré. Az előre beáztatott bab és a darabokra szedett finom húsú csülök mellett Guszti néni répát, petrezselyemgyökeret és zellergumót, valamint egész hagymát és fokhagymagerezdeket adott hozzá, a levesbe pedig az előfőzött csülök leve és a szintén előfőzött bab leve is belekerült.

Egy jó csülkös bablevesbe érdemes beletenni a csülök csontját és bőrét is, ez csak még ízesebbé teszi az ételt.

Miután minden zöldség kellően megpuhult, a levesbe libazsírból készült rántás került, utolsó lépésként pedig szálas savanyú káposzta is társult a zöldségekben gazdag ételhez. Utóbbi alapanyagot érdemes megkóstolni, mielőtt hozzáadjuk a leveshez, nem túlságosan sós és savanyú-e. Ha igen, nyugodtan mossuk át a káposztát hideg vízben.

Kattints a képre Guszti néni csülkös bableveséért!

Hogy mi kell Guszti néni utánozhatatlan csülkös bableveséhez?

2 db fehérrépa, 2 db sárgarépa, 0.5 db zeller (egy kisebb fej), 2 db vöröshagyma, 5 gerezd, fokhagyma, 3 l sonkalé, 1 kg füstölt sertéscsülök, só ízlés szerint, 3 db babérlevél, bors ízlés szerint, 50 dkg fejtett bab, 3 l víz (kb.), 100 g sertészsír, 100 g finomliszt (kb.), 2 ek fűszerpaprika, 75 dkg savanyú káposzta, 3 dl, tejföl, 1 db hegyes erős paprika

A csülköt előre megfőzzük hagymával, fokhagymával, babérlevéllel és feketeborssal, majd hagyjuk a saját levében felhasználásig. A tarkababot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd enyhén sós vízben félig előfőzzük. Mindkettő főzővizét félretesszük.

A gyökérzöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk, majd a megtisztított hagymákkal és az összeroppantott fokhagymával együtt feltesszük főni a csülök főzővizében (nagyjából 1-1,5 literben).

Közben felkockázzuk a puhára főtt csülköt is, és amikor már nagyjából megpuhultak a zöldségek, a lábosba tesszük a húst is. Érdemes a csontot is beletenni a levesbe, még rengeteg íz van benne ilyenkor, amit nem érdemes elvesztegetni.

Óvatosan sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, majd az előfőzött babot is. Öntünk hozzá a bab és a csülök főzőlevéből is, közben folyton kóstolgatva. Sózni mindig csak a csülök főzővize után érdemes, nehogy elsózzuk.

Alacsony lángon tovább főzzük, közben elkészítve a paprikás rántást. A zsírt és a lisztet aranybarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, és felöntjük fél liter vízzel is.
A kész rántást a leveshez öntjük, és alaposan kiforraljuk, hogy ne legyen lisztes íze.

Végül hozzáadjuk a savanyú káposztát, és 20 percet főzzük vele. Ízlés és szükség szerint utánsózzuk és -borsozzuk, és még önthetünk hozzá a csülökléből vagy a bab főzővizéből.
Tejföllel és hegyes erős paprikával tálaljuk.

Guszti néni mennyei bablevest készített az Olajág Otthon lakóinak

Guszti néni savanyú káposztás-csülkös bablevesének teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Tudj meg még többet a Olajág Otthonokról itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek