Még akkor is, ha otthonosan mozogsz a konyhában, akadhat olyan pillanat, amikor jól jönne egy-két jó tanács. Így könnyítsd meg az életedet és a főzést!
Süss olajszag nélkül, kevesebb olajjal!
Azt már a legtöbben tudjuk, hogy az olajtól átitatott sültkrumpli nem egészséges, és a derékbőségünknek sem tesz jót, viszont tény, nem könnyű úgy krumplit sütni, hogy ne szívja magába az olajat. De ha megfogadod nagyi tanácsát, nem kell kijjebb varrnod a gombot a nadrágodon: kevésbé lesz zsíros a krumpli, ha sütés előtt körülbelül 20 percig tejbe áztatod a felszeletelt krumplit, mivel a tej megakadályozza, hogy túl sok olaj szívódjon fel sütés közben. A lakásban terjengő olajszagot pedig megelőzheted, ha az olajba néhány szál petrezselymet teszel.
Frissítsd fel a salátát és zsírtalaníts vele!
Amellett, hogy a zöld saláta tökéletes kísérője a tojásos nokedlinek, az egyik legnépszerűbb diétás étel is, ráadásul a levesek zsírtalanítása során is hasznát veheted. A saláta bővelkedik káliumban, béta-karotinban, folsavban, magnéziumban, valamint B- és C-vitamin tartalma sem elhanyagolható, azonban sokáig nem áll el még a hűtőben sem. Új életet lehelhetsz a fonnyadt levelekbe, ha egy pillanatra forró vízbe mártod, majd leöblíted hideg vízzel. Ha pedig a leves túl zsírosra sikerült, márts bele egy-két salátalevelet, és pillanatok alatt rátapad a zsír.
Készíts salátát otthon:
Űzd el a fekete foltokat az edényekről!
Az edényeidet, lábasaidat odakozmált étel okozta fekete foltok tarkítják? Ne aggódj, nem kell drága súrolószerekre költened. Elég, ha megfogadod nagymama tanácsát, aki a fazekat tele engedte vízzel, 2-3 evőkanál sót adott hozzá, majd az egészet felforralta. A fazekat a tűzről levéve várd meg, amíg kihűl a víz, és törölgesd át a felületét: a foltok gyorsabban köddé válnak, mint sejtenéd.
Facsarj több citromlevet és szagtalaníts!
A citrom nemcsak immunerősítésre és a megfázásos időszakban jön jól, hanem sütemények készítése és takarítás közben is. De ha épp egy keményebb és vastagabb héjú példánnyal van dolgod, nem olyan egyszerű kinyerni a levét, azonban nagyinak erre is van megoldása.
Engedj a citromra meleg vizet, majd a tenyereddel görgesd meg az asztalon úgy, hogy közben kicsit ránehezedsz! Így erőlködés nélkül csavarhatod ki a gyümölcs levét az utolsó cseppig. Ráadásul a sós citromlé tökéletes szagűző, amivel, ha bedörzsölöd a hagymás vágódeszkát, elűzi a kellemetlen szagokat.
Űzd el a rebarbara savasságát!
A sóskafélék családjába tartozó rebarbara bővelkedik A-, B- és C-vitaminban, kalciumban, valamint magnéziumban, de savanykás íze miatt sok cukrot kell hozzáadnunk készítése során, ami nagyjából tönkre is teszi az egészséges ételről alkotott elképzelésünket.
Rebarbarás kedvenceink:
De nagyinak erre is volt megoldása: csökkentheted a rebarbara savasságát, ha meghámozod, levágod a végeit, bemetszed a hengeres és a lapos részét, majd eltávolítod a száráról a hártyát, végül beáztatod hideg vízbe 30 percre.
Ezeket olvastad már?
3 konyhai eszköz a ’80-as évekből, amit te is használtál
A kukta, a tarkedlisütő és kézi habverő a rendszerváltás előtti konyhák elmaradhatatlan kellékei voltak. A régi kuktákban még ma is finom húslevest készíthetünk.
Petrás GabriellaHorváth Ilona szakácskönyve - Ebből tanultunk főzni a rendszerváltás előtt
A szakácskönyvíró pedagógus, Horváth Ilona könyvéből tanultunk meg rántást, főzeléket és töltött káposztát készíteni. A te konyhádban is ott volt Horváth Ilona szakácskönyve?
Petrás GabriellaZsíros deszka és vajas kenyér – Régi idők legcsodásabb ételei
Fehér kenyér, zsír, lilahagyma, ínyenceknek egy kis piros arany – régen ennyi is elég volt a boldogsághoz.
Petrás GabriellaGyerekkori nyarak ízei - Ezeket ettük 40 éve a tikkasztó...
Emlékszel mennyire szerettük a tojásos nokedlit friss zöldsalátával és a behűtött egresmártást? Neked mi a kedvenc nyári ételed gyerekkorodból?
Petrás Gabriella