Nagyi 5 konyhafortélya, amit neked is ismerned kell

Tudod hogy süthetsz olajszag nélkül, vagy miként tartsd frissen a salátát? Néha még a gyakorlott háziasszonyoknak is jól jöhetnek nagyi tanácsai.

Még akkor is, ha otthonosan mozogsz a konyhában, akadhat olyan pillanat, amikor jól jönne egy-két jó tanács. Így könnyítsd meg az életedet és a főzést!

Süss olajszag nélkül, kevesebb olajjal!

Azt már a legtöbben tudjuk, hogy az olajtól átitatott sültkrumpli nem egészséges, és a derékbőségünknek sem tesz jót, viszont tény, nem könnyű úgy krumplit sütni, hogy ne szívja magába az olajat. De ha megfogadod nagyi tanácsát, nem kell kijjebb varrnod a gombot a nadrágodon: kevésbé lesz zsíros a krumpli, ha sütés előtt körülbelül 20 percig tejbe áztatod a felszeletelt krumplit, mivel a tej megakadályozza, hogy túl sok olaj szívódjon fel sütés közben. A lakásban terjengő olajszagot pedig megelőzheted, ha az olajba néhány szál petrezselymet teszel.

Frissítsd fel a salátát és zsírtalaníts vele!

Amellett, hogy a zöld saláta tökéletes kísérője a tojásos nokedlinek, az egyik legnépszerűbb diétás étel is, ráadásul a levesek zsírtalanítása során is hasznát veheted. A saláta bővelkedik káliumban, béta-karotinban, folsavban, magnéziumban, valamint B- és C-vitamin tartalma sem elhanyagolható, azonban sokáig nem áll el még a hűtőben sem. Új életet lehelhetsz a fonnyadt levelekbe, ha egy pillanatra forró vízbe mártod, majd leöblíted hideg vízzel. Ha pedig a leves túl zsírosra sikerült, márts bele egy-két salátalevelet, és pillanatok alatt rátapad a zsír.

Készíts salátát otthon:

Űzd el a fekete foltokat az edényekről!

Az edényeidet, lábasaidat odakozmált étel okozta fekete foltok tarkítják? Ne aggódj, nem kell drága súrolószerekre költened. Elég, ha megfogadod nagymama tanácsát, aki a fazekat tele engedte vízzel, 2-3 evőkanál sót adott hozzá, majd az egészet felforralta. A fazekat a tűzről levéve várd meg, amíg kihűl a víz, és törölgesd át a felületét: a foltok gyorsabban köddé válnak, mint sejtenéd.

Facsarj több citromlevet és szagtalaníts!

A citrom nemcsak immunerősítésre és a megfázásos időszakban jön jól, hanem sütemények készítése és takarítás közben is. De ha épp egy keményebb és vastagabb héjú példánnyal van dolgod, nem olyan egyszerű kinyerni a levét, azonban nagyinak erre is van megoldása.

Engedj a citromra meleg vizet, majd a tenyereddel görgesd meg az asztalon úgy, hogy közben kicsit ránehezedsz! Így erőlködés nélkül csavarhatod ki a gyümölcs levét az utolsó cseppig. Ráadásul a sós citromlé tökéletes szagűző, amivel, ha bedörzsölöd a hagymás vágódeszkát, elűzi a kellemetlen szagokat.

Űzd el a rebarbara savasságát!

A sóskafélék családjába tartozó rebarbara bővelkedik A-, B- és C-vitaminban, kalciumban, valamint magnéziumban, de savanykás íze miatt sok cukrot kell hozzáadnunk készítése során, ami nagyjából tönkre is teszi az egészséges ételről alkotott elképzelésünket.

Rebarbarás kedvenceink:

Rebarbarakrémleves

Tavasszal sajnos nem tudtam elkészíteni ezt a levest, mert lekvárt készítettem a rebarbarából, most viszont kaptam egy nagy szatyorral, ezért nem volt kérdéses, hogy leves is készül ...

Tejfölös-rebarbarás süti

Egy észt oldalon találtam pár éve ezt a receptet, és mivel nagyon megkedvelte az egész család ezt a finom, krémes, enyhén savanykás süteményt, azóta minden tavasszal többször is ...

Morzsatetős rebarbarapite

A nézettségi statisztikákat szemlélve nagy sajnálattal állapítottam meg, hogy otthon a rebarbara kultusza elenyésző. Szomorú vagyok emiatt, pedig ott is lehetne nagy mennyiségben ...

De nagyinak erre is volt megoldása: csökkentheted a rebarbara savasságát, ha meghámozod, levágod a végeit, bemetszed a hengeres és a lapos részét, majd eltávolítod a száráról a hártyát, végül beáztatod hideg vízbe 30 percre.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...