A nagy szaloncukorteszt - Vajon melyik márka csokiját lopjuk le titokban a karácsonyfáról?

Idei szaloncukortesztünkön különböző márkák marcipános csokoládéiból szemeztünk. Melyik szaloncukrot válaszd, hogy még az ünnepek alatt elfogyjon mind? Cikkünkből kiderül.

Milyen szempontok alapján vásárolunk ma szaloncukrot? Mutasson jól a fán, legyen megfizethető, na meg persze az sem hátrány, ha nem kell jövő májusig őrizgetni, majd egy kicsit rossz szájízzel megszabadulni tőle, mert "ez már úgysem fogy el". A sztaniolpapírba becsomagolt csokibevonatos cukorkákat nem mindenki szereti, van aki csak dekorációnak használja, más pedig kizárólag csak egy-egy ízesítést kedvel.

Szerkesztőségünk idén a marcipános szaloncukrok tesztelése mellett döntött, kilenc különböző márka termékeit próbáltuk ki. Akadt olyan termék, amely csak más ízesítésű szaloncukrokkal együtt árul marcipános édességet, és olyan is, amely különböző gyümölcsökkel bolondított marcipánt árul.

Honnan származik a szaloncukor?

A szaloncukor ősét a 14. században a franciák kezdték el készíteni, az idők során német cukorműves bevándorlók által jutott el Magyarországra a 19. század első felében. A sztaniol.papírcsomagolás szintén a franciáktól ered, a papillote nevű fondantcukorka csomagolása készült ebből az anyagból, melyre kis aforizmákat nyomtattak. Magyarországon Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester kezdte el először nagyobb mennyiségben gyártani a szaloncukrot, melyet főként a Gerbeaud cukrászdának készített.

Tesztünk során hat szerkesztőségi tag kóstolta végig a kilenc szaloncukrot, viszont csak azokat a márkákat pontoztuk, amelynek csomagja kizárólag natúr marcipános terméket tartalmazott. A termékeket most is szubjektív módon értékeltük, és a kóstolás sorrendjében mutatjuk be Nektek.

Az értékelést a cikk végén láthatod!

Favorina szaloncukor

Az étcsokoládés bevonatú édességnek inkább tejcsokis íze van, a vékony kakaós réteg alatt kissé rumaromás íz érezhető, a töltelék tömör és száraz volt de jól lehetett érezni benne a marcipánízt.

Bonbonetti Nosztalgia

A marcipánkrémes-narancslikőrös szaloncukor fényes csokoládébevonata szájban kellemesen olvad, a belülről lassan folyó narancslikőrős krém éppen csak egy kicsit édesebb a szükségesnél, összességében viszont egy nagyon kellemes ízt kapunk. Úgy sejtjük ez az a csokoládé, amiből nem marad túl sok a nyakunkon az ünnepek után.

Tesco marcipános szaloncukor

A Tesco marcipános szaloncukra kellemes meglepetés volt számunkra, a finom illatú mintás csokibevonat alatt egy kellemesen folyós, édes marcipánízzel találkoztunk, ráadásul a sötétzöld csomagolás is szépen fog csillogni a karácsonyfán.

Szamos marcipán-szaloncukor

A vékony étcsoki bevonat finoman harmonizál a tömör, de nem száraz marcipántöltelékkel. A marcipán nem túl édes de pont ez a jó benne, akkor sem érezzük túl soknak a Szamos édességet, ha éppen a tizedik szaloncukrot esszük. Vigyázni kell vele, könnyen elfogyhat még azelőtt, hogy a fára kerülne!

Milka szaloncukor

Ahogy azt már megszokhattuk, a Milka sosem okoz csalódást. A teszt során ez volt az egyetlen tejcsokoládé bevonatos szaloncukor. A krémes csokoládé alatt egy kicsit keményebb marcipántöltelékkel találkoztunk, amiben többen nem véltük felfedezni az igazi marcipánízt, viszont még így is mindannyiunk egyik régi kedvence marad.

Glória marcipánízesítésű szaloncukor

Az angyalkás szaloncukor már kicsomagolásakor furcsa volt. A kakaós bevonóval készült külsőn apró pöttyöket véltünk felfedezni, az íze pedig egyáltalán nem emlékeztetett minket a marcipánra, inkább a gumicukorra hasonlított.

Szerencsi marcipános szaloncukor válogatás

A szerencsi marcipános szaloncukor-válogatásában a márka gyümölcstöltelékes marcipánjait ízlelhetjük meg, mindegyik szaloncukor papírjának más-más színe van, így szépen mutathat egy színpompás ünnepi fenyőn. A szép és tömör étcsokoládéborítás alatt egy kicsit durva szemű, de ízletes marcipánt találunk, amelyhez jól párosulnak a gyümölcsös ízek.

Stühmer szaloncukor válogatás

A Stühmer márka bonbonjai régóta királyi helyet foglalnak el a magyar szaloncukrok világában, hiszen egy igazán igényesen elkészített termékről van szó. A szép és színes borítás alatt finom kakaós étcsokoládéba mártott marcipánnal találkozunk, ebben a válogatásban szintén a gyümölcsös töltelékektől lesz még finomabb az összhatás.

Monarc szaloncukor-válogatás

Tesztünk utolsó alanya az ALDI saját márkás terméke volt. A válogatásban találhatunk kókuszos, tejkaramellás, rumos- kakaós valamint marcipános ízesítésű szaloncukrokat is. A matt és kissé fodros csokiréteg alatt egy nagyon puha töltelékkel találkoztunk, amelynek sem illata sem az íze nem emlékeztetett nagyon a marcipánra.

LÁSSUK A VÉGEREDMÉNYT!

A cikk elején leírtak szerint azokat a termékeket pontoztuk, amelyekből kizárólag natúr marcipánízűt tudtunk vásárolni. A más ízesítésű szaloncukrokkal kevert és a gyümölcsös termékeket nem rangsoroltuk.

NévHonnan?ÁrSúlyÁr/KgMandulatartalom
1.Szamos marcipánSPAR2199 Ft300 g7330 Ft33%
2.Tesco MarcipánTESCO799 Ft300 g2663 Ft38%
3.MilkaSPAR2149 Ft338 g6357 Ft7,5%
3.FavorinaLIDL749 Ft350 g2140 Ft38%
4.GlóriaREÁL319 Ft300 g1063 Ftnincs feltüntetve
Bonbonetti NosztalgiaCBA1990 Ft350 g5685 Ft38%
Szerencsi marcipán válogatásREÁL300 g6563 Ft37%
Stühmer válogatásALDI1499 Ft170 g8817 Ft9%
Monarc válogatásALDI599 Ft350 g1711 Ftnincs feltüntetve

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...