Nagy bajban a magyar MÉZ: jobb, ha már most megveszed a karácsonyi mézeskalácshoz

Az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható idén, a magyar méz januárra eltűnhet a boltok polcairól, jelentette be az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható ebben az évben, az átlagtermés harmada vagy negyede lett az idei - derül ki a hellovidek.hu írásából.

A vészjósló hírt több magyar méhészet működtetője is megerősítette, a Kisalföld hírportál szerint, aki karácsonykor mézeskalácsot sütne jobb, ha már most megveszi hozzá az alapanyagot.

Januárra nem lesz

Bross Péter, az OMME elnöke szerint januárra szinte biztosan nem lesz a magyar szabadpiacon eladó méz, a rossz termés pedig az árakban is meglátszik majd. A hárs- és az akácméz ára az elmúlt hónapban 50 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest. Ahogy az elnök néhány nappal ezelőtt nyilatkozta egy interjúban, idén is több száz méhész jelezte, hogy a napraforgó kinyílásával jelentős méhpusztulás tapasztalható a méhcsaládjaikban.

Vajda László, a 170-es taglétszámú Kisalföldi Méhészek Egyesületének elnöke azt nyilatkozta, hogy az idei évben szinte egyáltalán nem termett akácméz, az akácvirág nagy része elfagyott, ahol pedig a fagyás ellenére kibújtak a virágok, ott a rossz időjárás miatt nem tudtak róla hordani a méhek.

Napraforgóméz a méhész szerint idén szinte csak Bana és Bábolna térségében volt termelhető, az időjárás miatt a méhek sehol sem tudtak elég nektárt gyűjteni. A méhészek várták a napraforgó virágzását, de az sem volt jó az ágazatnak, "mert nem volt nyár", a napraforgó pedig csak akkor termel nektárt, ha 25 Celsius-fok felett van a hőmérséklet. A méhek átlagosan 2-3 hétig gyűjtenek nektárt a napraforgóról, idén viszont csak egy hétig tudtak.

A pannonhalmi Nagy Balázs gyerekkora óta szerelmese a szakmának, jelenleg is vezeti a 100-120 családos, Zümi névre hallgató méhészetet. A Kisalföldnek tett nyilatkozata szerint idén szinte alig termett akácméz, karácsonyig szinte biztosan elfogy, napraforgóból pedig ők sem tudtak mézet készíteni. Szerinte vannak olyan helyek, ahol az akácméz kilója már 3000 forint, és bár már előző évben is kétezer forint felett volt az akácméz ára, idén még két-háromszáz forinttal drágább lesz.
Ez is érdekelhet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...