Nagy a baj: sok pincér ennyiért sem akar a Balatonon dolgozni

A Balatonnál idén is súlyos problémákkal kell szembenéznie a vendéglátóiparnak - ezt pedig könnyen tapasztalhatjuk is, ha leutazunk.

Idén még durvább a munkaerőhiány a Balatoni vendéglátósok körében, ennek egyenes következménye pedig, hogy iszonyú drágulást tapasztalhatunk, ha leugrunk a tóhoz.

Az idei árakról itt írtunk nektek pár napja:

Elszálltak a balatoni árak? - ennyibe kerül a lángos és a hekk a magyar tengernél

"A déli parton a vendéglátósok jó esetben 1100-1300 forintos órabérért találtak felszolgálót, jó szakácsnak pedig 1500 forint alatt nem érdemes megegyezést ajánlaniuk, de akár 2000 forintot is kell fizetniük, sőt az északi parton komolyabb helyeken a pincérek is megkapják ezt az órabért" - írja azMTI/24.hu.

Hogy ne kelljen kifizetniük a magasnak számító béreket, sokan családtagjaikkal dolgoztatnak.
Az egyik vendéglátós állítása szerint sokan havi 400 ezerért sem akarnak munkába állni, és természetesen nagy gondot jelent a külföldre költözött munkaerő is, akiknek egy része legtöbbször már nyárra sem tér haza, így a helyzet évről évre rosszabb.
Öt év alatt a balatoni kisvállalkozásoknak akár a fele is eltűnhet, hiszen sem a vendéglátó egységek, sem az üzletek, sem a szállodák nem tudnak olyan béreket fizetni, amennyiért a munkavállalók maradnának - körülbelül 10 ezer szakember hiányzik az ágazatból.

Ezeket olvastad már?

fotó: Fortepan

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...