Nagy a baj: sok pincér ennyiért sem akar a Balatonon dolgozni

A Balatonnál idén is súlyos problémákkal kell szembenéznie a vendéglátóiparnak - ezt pedig könnyen tapasztalhatjuk is, ha leutazunk.

Idén még durvább a munkaerőhiány a Balatoni vendéglátósok körében, ennek egyenes következménye pedig, hogy iszonyú drágulást tapasztalhatunk, ha leugrunk a tóhoz.

Az idei árakról itt írtunk nektek pár napja:

Elszálltak a balatoni árak? - ennyibe kerül a lángos és a hekk a magyar tengernél

"A déli parton a vendéglátósok jó esetben 1100-1300 forintos órabérért találtak felszolgálót, jó szakácsnak pedig 1500 forint alatt nem érdemes megegyezést ajánlaniuk, de akár 2000 forintot is kell fizetniük, sőt az északi parton komolyabb helyeken a pincérek is megkapják ezt az órabért" - írja azMTI/24.hu.

Hogy ne kelljen kifizetniük a magasnak számító béreket, sokan családtagjaikkal dolgoztatnak.
Az egyik vendéglátós állítása szerint sokan havi 400 ezerért sem akarnak munkába állni, és természetesen nagy gondot jelent a külföldre költözött munkaerő is, akiknek egy része legtöbbször már nyárra sem tér haza, így a helyzet évről évre rosszabb.
Öt év alatt a balatoni kisvállalkozásoknak akár a fele is eltűnhet, hiszen sem a vendéglátó egységek, sem az üzletek, sem a szállodák nem tudnak olyan béreket fizetni, amennyiért a munkavállalók maradnának - körülbelül 10 ezer szakember hiányzik az ágazatból.

Ezeket olvastad már?

fotó: Fortepan

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...