Na, hát így kell környezetbarát módon, hulladékmentesen utazni

A Vászonzsákoslány most megosztja veletek, hogyan állt át tudatosan arra, hogy utazásai során se pazaroljon – se repülőgép-üzemanyagot, se élelmiszert, se műanyagot.

Meglepő lehet, de mint többször is említettem már,sok pénzt spórolunka szemétmentes életmóddal és azzal, hogy nap mint nap próbáljuk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat. És hogy mire költjük a megtakarításainkat? Hát élményekre!

Így jutottunk el Firenzébe, Berlinbe, Párizsba és Prágába is... de nézzétek meg videónkat:

De mégis hogyan lehet fenntartható módon utazni?

A kezdetekben, amikor még nagyon gyerekcipőben járt nálunk a hulladékcsökkentés, nem gondoltam volna, hogy lehet szeméttermelés nélkül utazni, de találtam egy blogot egy párról, akik inspiráltak. Dóri és Edvárd, az utazó házaspár 14 országban járt kevesebb mint egy év alatt stoppal, motorral, hajóval, csónakkal, kocsival, biciklivel, vonattal,de a legtöbb utat gyalogosan tették meg.

Az utazó kávésbögrém mindig, mindenhova velem jön

Tippjei(n)ket most veletek is megosztom:

  • 1000-1500 km alatt általában vonattal megyünk, mivel ez a közlekedés egyik legkörnyezetbarátabb formája. Ha arra kényszerülünk, hogy repülőre kell ülnünk, az adott fapados légitársaságnál (már ha van rá náluk lehetőség)fizetünk plusz pár száz forintot a környezetvédelemre, amit a cég általában fák ültetésére fordít.
  • Hogy elkerüljük a sok műanyagot és csomagolástaz utunk alatt,teszünk el kulacsot. Az elviteles kávésbögre szintén alapelemaz eldobható poharak ellen. Mindenképpen jön velünk bevásárlótáska, szütyő, egy-két ételhordóés természetesen evőeszközis, így ha betévedünk egy szupermárketbe, akkor meg tudjuk venni az alap élelmiszereket a saját tárolóinkkal.
  • Teszünk el fogtablettát is, ami voltaképp egyszerű fogkrém, tabletta formájában, a szappant és szilárd sampont kicsi fém tégelyekben szállítjuk, a bambusz fogkeféinket pedig szintén bambusz tokban tesszük el.
A csomagolásmentes boltok annyi jóságot rejtenek

Meglessük a helyi csomagolásmentes boltokat is!

Nemrégiben vezettük be azt is, hogy minden új városban elzarándokolunk a helyi zero waste boltokba. Ez szuper tapasztalat, hiszen minden nemzetiség efféle boltja más és más elv szerint működik, az egyetlen közös: a szemétmentes szemléletmód.

A bolhapiacok külföldön is kedvenceink

A bolhapiacokat se hagyjuk ki!

A helyi bolhapiacokat is meg szoktuk nézni, így adódott, hogy jártunk már párizsi, berlini, bécsi és prágai bolhapiacon, ahol különleges, használt antik tárgyakat lehet vásárolni. Amennyire csak lehet, elkerüljük a szuvenírboltokat, ahol igazából csak felesleges egyenkacatokat tudnánk venni emlékbe, ellenben a bolhapiacokon izgalmas és különleges darabokkal színesíthetjük otthonunkat, vagy lephetjük meg szeretteinket.

Ajándékozzatok ti is élményt ünnepre, szülinapra, esküvőre – sokkal személyre szólóbb és maradandóbb, mint bármilyen tárgy. És legközelebb, ha utaztok, próbáljátok ki tippjeinket!

Antal Éva

Antal Éva aka a VászonzsákoslányInstagramját itt,Youtube-csatornáját itttalálod!

Korábbi cikkeinkből:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...