Mutatunk 6 örök érvényű kajaszabályt, amire mindig érdemes figyelni

Felnőtt háztartásvezetőként az egyik legnehezebb feladat megtanulni, mely ételek meddig tarthatóak el, és milyen jelek árulkodnak arról, hogy az étel már megromlott. 

A hűtőben nézelődve mindig érdemes számot vetni arról, mit mennyi ideje tárolunk a polcokon. Az egyik legjobb megoldás az lenne, ha minden egyes felvágottat, a tojásos dobozt, a sajtot és az egyéb romlandó ételeket felcímkéznénk azzal a dátummal, amikor megvásároltuk vagy felbontottuk őket.

Ez a lépés azonban sok helyen érthetően kimarad, idővel pedig csak saját megérzéseinkre és tapasztalatainkra hagyatkozhatunk az ételek frissességét illetően. Nem biztos azonban, hogy minden étel romlott, ami nem úgy néz ki, mint frissen vásárolt, eredeti állapotában. Íme 6 élelmiszer és ital, amellyel kapcsolatban lehet, hogy eddig tévesek voltak az információid.

1. felvetés: A tej csak addig fogyasztható, amíg a lejárati idő mutatja

via GIPHY

Sokan állítják, hogy a tejet csak a dobozon feltüntetett lejárati napig szabad fogyasztani. Peter Cassell, az amerikai élelmiszer és gyógyszer engedélyeztetési hivatal szakértője szerint azonban a lejárat után egy-két napig egy még nem jár egészségügyi kockázattal elfogyasztani a hűtött tejet, főleg ha egy óvatos kóstolás folyamán mi sem érezzük, hogy más lenne az ital íze.

2. felvetés: Nem szabad meginni azt a pohár vizet, ami egy egész éjszakán át állt szobahőmérsékleten

via GIPHY

Bár lehet, hogy kicsit állott íze lesz annak a pohár víznek amit fél napig pihentettél az asztalodon(ez annak köszönhető, hogy a levegőben lévő széndioxid reakcióba lép a vízzel, és enyhén megváltoztatja annak lúgosságát), a vízben alapvetően nincsenek olyan összetevők, amelyek megromlanának. Itt is érdemes azonban felmérni, mennyi ideje van ott az a pohár víz. Az ivás során a szánkban lévő mikroorganizmusok belekerülnek a vízbe, ahol a számukra kellemes szobahőmérsékleten rövid időn belül szaporodni kezdenek. Így az állott vizet inkább mégiscsak érdemes kiönteni, a poharat pedig alaposan elmosni!

3. felvetés: Az a csoki, amelyen egy vékony fehér réteg látható, avas, tehát romlott

via GIPHY

Bár egy kicsit mindannyian csalódottak leszünk, ha megfehéredett, szürkés tejcsokit találunk a csomagolás alatt, az édesség közel sem biztos, hogy megavasodott, sokkal inkább csak kicsapódott rajta a kakaóvaj. Ennek oka az lehet, hogy a csokoládé nem egyenletes hőmérsékleten volt tárolva. Jó hír: az édességnek semmi baja, simán fogyasztható!

4. felvetés: A vajnak mindig a hűtőben a helye

via GIPHY

Sokan vannak, akik a vajat nem a hűtőben, hanem a konyha valamelyik pontján, szobahőmérsékleten tárolják, sajnos azonban nem ez a helyes. A szakértő szerinta melegebb hőmérsékleten elkerülhetetlen a gyorsabb romlás, az íz hamar kellemetlenné válhat, a hűtőben való tárolás viszont csökkenti a romláshoz vezető mikrobák növekedésének ütemét, ezáltal növeli az eltarthatóságot. Ha szeretnéd, hogy a vajad a hűtőből kivéve gyorsan kenhető legyen, egy forró vízzel átmosott poharat boríts rá a tányérra kitett vajra. Fél perc, és a vaj külseje felpuhul.

5. felvetés: Minden zöldséget és gyümölcsöt meg kell mosni fogyasztás előtt

Igaz, igaz, és nagyon igaz! Ha csak nincs ráírva a termékismertetőre, hogy előmosott (csomagolt salátakeverékre általában már ráírják), mindig alaposan meg kell mosni a zöldeket! A gyümölcsök és a zöldségek az előállítás és a szállítás folyamán rengeteg kórokozóval érintkezhetnek, ezzel komoly gyomorbajokat okozva azoknak, akik nem mossák meg az ételt fogyasztás előtt.

6. felvetés: Ne mártogass duplán!

via GIPHY

Legalábbis ne ugyanazt a falatot, amibe már egyszer beleharaptál. Képzeld el, hogy egy házibuliban vagy, ahol az előre elkészített kis falatkákat és chipseket mindenki ugyanabba a tál szószba mártja. Egészen addig minden rendben lenne, amíg mindenki csak a még meg nem kezdett falatot mártja a szószba, ha már viszont beleharaptunk, inkább ne tunkoljunk még egyszer, mert így tökéletesen megágyazunk annak, hogy egymástól kapjunk el betegségeket.

Ezeket olvastad már?

via buzzfeed, címlap: Tristar Pictures (Matilda)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...