Sokan vannak, akik egy rosszul sikerült sütemény elkészítése után örökre felhagynak a sütéssel. Tény, hogy sütni nem egyszerű dolog, néhány egyszerű szabály betartásával és kellő mennyiségű gyakorlással azonban minden bakit kikerülhetünk. Íme 5 tipp és trükk, amellyel profi lehetsz a süteménykészítésben!
1. A recept olyan, mint egy ikeás bútor útmutatója
Elnézést kérünk a túlzásért, de ha sütéstől van szó, fontos, hogy csak és kizárólag lépésről-lépésre haladjunk. Ha egy sütemény elkészítésénél nem érdemes improvizálni vagy felcserélni a sorrendet, ezzel ugyanis könnyen tönkreteheted a készülő művedet.
2. Hozd ki a legtöbbet az alapanyagokból!
Vannak olyan hozzávalók, amelyeknek muszáj frissnek lennie. Ha például élesztőt használsz valamihez, mindenképpen ellenőrizd, nem járt-e még le a termék. Ugyanígy ajánlott figyelni a fűszerek (fahéj, kardamom, vanília) frissességét is. Ha ezek az ízfokozók már lejártak, a süteményed biztosan nem lesz olyan finom, mint amilyen friss hozzávalókkal lehetne.
csokis süti
Amerikai csoki tortát készültem sütni. Elég fárasztó hetem volt, és sietnem is kellett, úgyhogy figyelmetlenségemben elfelejtettem bele lisztet rakni. Csak akkor vettem észre, amikor ...
almatorta
Hogy miért lusta? - nem kell gyúrni, nyújtani. Csak egyszerűen keverjük össze a hozzávalókat, szórjuk egymásra, és a világ legegyszerűbb és legfinomabb almatortája fog kisülni ...
sütikocka
A magyar cukrászat egyik klasszikus süteménye a pákozdi születésű cigányprímásról kapta a nevét, aki egy belga hercegtől szerette el milliomos feleségét. A csupacsoki desszertet ...
3. Mértékkel!
Mindig mérd le az alapanyagokat! A mérték és a szabályok betartása kéz a kézben járnak egymással, a precíz munka meghozza gyümölcsét. A sütés olyan, mint egy kémiai kísérlet: az alapanyagok sokszor lépnek reakcióba egymással, éppen ezért nem mindegy, miből mennyit használunk fel a "kísérlet" során.
4. Ismerd a sütődet!
Hiába állítod be jól a sütéshez szükséges hőfokot, közel sem lehetünk biztosak abban, hogy a sütő jól és tényleg annyira melegszik fel, ahogy kellene. A nem megfelelően felmelegedett sütőben a tésztád nyers maradhat vagy akár oda is éghet. Ha előreláthatóan többet fogsz sütni a következő időszakban, érdemes beruháznod egy teljesen egyszerű és olcsó sütőhőmérőre, mely 100%-ig biztosan jól mutatja majd meg, mehet-e a tészta a sütőbe.
piskóta
Sokszor éreztük úgy, hogy ha másért nem is, a csokiöntetes piskótáért érdemes volt iskolába menni!
gyümölcsös süti
Olyan finom ez a sütemény, mint amilyen gyönyörű!
zserbó
A zserbó nem egy egyszerű műfaj - sok lépésből áll, és ha csak egy is félremegy, akkor vagy kiszárad, vagy nem sül át, és így tovább. Ha ezzel a recepttel próbálkoztok, biztosan jól ...
5. Ne nyitogasd a sütőt!
Csak ha muszáj, vagyis akkor, amikor berakod az ételt és akkor, amikor kiveszed. Ha kinyitod a felmelegedett sütőt, azzal rengeteg hőt veszítesz el, ettől pedig a süteményed állaga tönkremehet. Légy türelmes, és csak akkor nyisd ki a sütőt még a sütési idő lejárta előtt, ha már fekete füst gomolyog belőle.
EZ IS ÉRDEKELHET:
via foodbeast