Mutatós, kis színes, édes – macaron

Mojito macaron

Annak ellenére, hogy napjainkban leginkább francia édességként ismerjük a macaront, eredetét kétségek övezik. Francia források, mint például a Larousse Gastronomique enciklopédia, egy közép-franciaországi – cormery-i – kolostorhoz kötik az édesség születését, mások, olasz eredetet tulajdonítanak neki és állítják, hogy Franciaországba Medici Katalin hozta házi szakácsával, mikor a 16. században a majdani II. Henrik francia királlyal összeházasodott.

A neve inkább igazolja az olasz származást, hiszen az ammaccare olasz igéből eredeztetik (ammaccare – maccarone – maccherone) ami zúzást, lapítást jelent, jelen esetben a sütemény meghatározó hozzávalójára, a mandulára utalva, amit por állagúvá, lisztté zúznak. Bármilyen eredetre is tekint vissza, napjainkban népszerű lett már hazánkban is, igaz, csak a legnevesebb cukrászdák kínálatában találkozhatunk vele.

Kókuszkrémmel töltött macaron

Jelenleg ismert és népszerű – szendvics vagy töltött keksz – formáját a 19. század közepén kapta Pierre Desfontaines-től, aki két fél macaron közé különböző ízesítésű vajkrémet vagy lekvárt kevert, így hozva létre a francia Ladurée cukrászda különlegességét, melyből Párizsban, napjainkban is 15 ezer darabot adnak el naponta.

A sütemény elkészítését a kevés hozzávaló ellenére csak a nagyon gyakorlott vagy igen türelmes szakácsoknak ajánlják. Mandulalisztből vagy őrölt mandulából, tojásfehérjéből, porcukorból és a vidám, rikító színek érdekében ételszínezékből készülő sütemény tésztája rettentő érzékeny a páratartalomra, illetve hosszú, több napos pihentetést igényel a tojásfehérje optimális állaga miatt.

Itthon csak kevés cukrászda készíti, de oldalunkon több recept is található, ami arról tanúskodik, hogy az elrettentés ellenére nem csak profi cukrászok tehetik a népszerű édességet asztalukra.

Országoktól és régióktól függően nem csak színük és ízesítésük változik a macaronoknak. Több francia város őriz különleges macaronrecepteket és szentel az édességnek turisztikai érdekességnek számító múzeumot. Az amiens-i macaron ropogósabb és kevésbé édes, mint az általunk ismert, egyébként párizsi jelzőt kapott macaronok. Ebben a már ismertetett összetevőket gyümölcsök és méz egészíti ki. Nancyben két apáca, Marguerite és Marie-Elisabeth nővér fejlesztettek ki macaronreceptet, és azt örökül hagyták később városukra. De japán újítások sem ismeretlenek macaronízesítésben. Náluk a mandulaliszt helyett mogyorót használnak és wagashi – a tradicionális japán édesség – stílusban szervírozzák.

okarvay

Ha akarod a macaron-t, akkor itt tudsz játszani egy macaron készítő tanfolyamért!

Citromos macaron

A macaronokkal most már végezetesen, örök szerelembe estem. Mindig próbálok szebbet, és jobbat, és finomabbat készíteni. Ez már mánia.:)

Macaroon

Hosszú és rögös út vezetett odáig, hogy a tökéletestől továbbra is távol álló macaroonjaimat a nyilvánosság elé tárjam. Tavaly ősszel Párizsban lettem szerelmes a macaroonba. ...

Almás pite macaron

A macaron nagyon rámenős édesség, nekem egy időre azt hiszem, most csak az fog megálljt parancsolni, ha elfogy a mandulalisztem. Az almás pite igazi téli íze van benne.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...