A muszaka a valamikori Oszmán Birodalom egészében elterjedt, ismerjük görög, török és arab változatait egyaránt. Persze világszerte a görög muszaka tett szert a legnagyobb ismertségre – a padlizsánra és/vagy krumplira, darált húsra és paradicsomra épülő rakott egytálétel gyakori vendége konyháinknak.
De igazán nem kötelező, hogy lépésről-lépésre ragaszkodjunk az eredeti recepthez. Főként, hogy a török muszaka például nem is rakott, hanem inkább hirtelen sült zöldségekből álló, ragus egytálételt jelent. Mi most egy olyan receptet ajánlunk, amelyben megmaradnak a görög verzió elemei, a paradicsom, a nyakon öntésre szolgáló fehér mártás, ám a padlizsánt cukkinivel helyettesítjük, a könnyedség kedvéért pedig a darált húst teljesen ki is iktatjuk. A végeredmény egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, látványos fogás lesz.