Honnan tudhatjuk, ha megromlott a hűtőnkben tárolt mustár?

Minden hűtőben meg-megjelennek azok az árucikkek, amikről az ember már nem tudja megmondani, hogy mikor kerültek oda: tipikusan ilyen a mustár is. Éppen ezért most segítünk, ha nem tudnád eldönteni, hogy biztonsággal fogyasztható-e még a te hűtődben árválkodó szósz.

Ha a hűtő éppen kong az ürességtől, és ezért nem főztél semmi extrát, csak összedobtál egy hot dogot, biztosan a mustár után fogsz nyúlni a hűtőszekrénybe. Ekkor eszedbe jut, hogy már jó ideje ott áll. Hogy honnan tudhatod, hogy jó-e még?

Honnan tudhatjuk, ha megromlott a hűtőnkben tárolt mustár?

Az első természetesen, hogy megnézed a lejárati időt, ez adhat némi támpontot.

Azért mondjuk, hogy csupán „némi” támpontot, mert nem feltétlenül kell hinnünk a számoknak. Ha a dátum alapján még rendben van, és az előírásoknak megfelelő helyen és hőmérsékleten volt, akkor bátran nyomd a virslire!

De akkor sincs minden veszve, ha a felirat szerint már lejárt: ha helyesen tároltad a megvásárlás óta, akkor egészen addig jó lehet a mustár, amíg a romlás egyértelmű jeleit nem mutatja.

Ha tehát elvileg már lejárt, onnantól az érzékszerveinkre kell hagyatkoznunk.

Jó tudni, hogy egyes típusok, például a savasabb dijoni, tovább tart, mint egy lágyabb, például mézes fajta. Az viszont biztos, hogy örökké egyik sem lesz jó – nézd meg tehát közelebbről! Mind a szín, mind az állag, mind a szag árulkodó lehet.

Ha azt látod, hogy barnás, akár zöldes árnyalatot mutat, akkor biztosan meg kell tőle szabadulnod. Ugyanez igaz akkor is, ha darabkás vagy túl száraz lett.

Amennyiben pedig penészt látsz rajta, akkor is egyértelmű a helyzet.

Mustáros marharagu

Az alapötlet Jamie öthozzávalós marhasültjéből jót, amit házasítottam a burgundi marha receptemmel, így született meg ez a mustáros marharagu. Kiváló vasárnapi ebéd vagy ünnepi ...

Fontos viszont megjegyezni, hogy a régóta álldogáló mustárnak van egy jellegzetessége, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy már nem alkalmas fogyasztásra – ez pedig a tetején lévő vizes folyadék. Az „idősebb” szósz hajlamos lehet arra, hogy szétváljon, ez viszont ne ijesszen el, vizsgáld meg a fentiek szerint, hogy biztosan el tudd dönteni, hogy milyen állapotban van!

Forrásunk volt.


Fogadd meg ezeket a konyhai tippeket is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...