„Kedvenc karácsonyi ínyencfalatom a rakott hering, ami Finnországban közkedvelt ünnepi étel. Mindig saját magam készítem, és ha hiszitek, ha nem, a világ legjobb és leglaktatóbb étke!" – meséli Vilppu Kiljunen rendező.
Hozzávalók:
2 db főznivaló burgonya
2 fej ecetes cékla
2 filé enyhén sózott heringfilé
1 db nagy vöröshagyma
2 db csemegeuborka
2 db tojás, keményre főzve
1 flakon majonéz
kapribogyó
kapor
frissen őrölt feketebors
A krumplit már előző nap héjában megfőzöm. A meghámozott burgonyát, a céklát, az uborkát és a hagymát nagy lyukú reszelőn külön-külön lereszelem (de nem keverem össze őket). Az uborka által engedett levet érdemes lecsepegtetni. A tojást villával áttöröm, a heringet felszeletelem.
Egy hosszúkás kínálótálcán egyenletesen eloszlatom a krumplit, majd vékony rétegben majonézt teszek rá. Következő lépésben a hering, majd a hagyma, a cékla, az uborka, végül a tojás kerül rá. A rakást bevonom majonézzel, majd megszórom az apróra vágott kaporral és a kapribogyóval. Frissen őrült feketeborssal meghintve tálalom.