„A karácsony hangulatát nekem a kuglóf hozza meg, mégpedig az egészségesebb változata. Ha az alaprecept valakinek nem elég ünnepi, akkor ne sajnálja érzés szerint feldobni fahéjjal, mézeskalács-fűszerkeverékkel, diódarabkákkal vagy mazsolával "– meséli Delov Jávor dobos ütőhangszeres.
Kíméletes kuglóf
Hozzávalók:
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g fehér tönkölyliszt
½ csomag sütőpor
csipet só
4 tojás
180 g cukor (vagy annak megfelelő édesítőszer)
100 ml tej
100 ml növényi olaj (például kókuszzsír megolvasztva)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 db kezeletlen (bio) narancs reszelt héja
mandula- vagy whiskylikőr
A lisztet összekeverem a sütőporral és a sóval. A tojásfehérjét kemény habbá verem. A tojássárgáját habosra keverem a cukorral (vagy édesítőszerrel), majd hozzáadom a tejet és az olajat, aztán beleszitálom a lisztet. Óvatosan kevergetve eloszlatom benne a tojásfehérjéből készített habot.
A kuglófformát kivajazom és beszórom liszttel, majd beleöntöm a tészta felét. A másik fél tésztában eldolgozom a kakaót, majd a formába öntöm, és késsel kicsit elkeverem a kétféle tésztát.
175 fokra előmelegített sütőben nagyjából 50 perc alatt készre sütöm.