Müpa karácsony – Készítsd el Catalina Vicens orgonaművész kedvenc ünnepi ételét

A Müpa kifaggatta fellépő művészeit, mi a kedvenc karácsonyi fogásuk, az izgalmas recepteket pedig most nálunk is megtaláljátok. Készítsétek el az ünnepekre ajánlásaikat!

„Chilében nőttem fel, ahol a karácsony a nyár első felére esik, ezért a hagyományos ünnepi receptjeink másfélék, mint Európában. Ha karácsonykor a szülőföldemen járok, a cevichére vágyom legjobban: mennyei ízvilága megunhatatlan, mégis nagyon egyszerű elkészíteni. Minden alkalommal felidézi bennem Chile élénk színeit és a megannyi kulináris csemege forrásául szolgáló, zabolázatlan szépségű Csendes-óceánt" – meséli Catalina Vicens orgonaművész.

Müpa karácsony: Készítsd el Catalina Vicens orgonaművész kedvencét

Chilei Ceviche

Hozzávalók (4 személy részére):

2 db friss, filézett fehér húsú hal (például hekk vagy tengeri sügér)
5–7 db citrom leve
1 db vöröshagyma, julienne-re vágva
1–2 gerezd fokhagyma, aprítva
½ uborka, hámozva
1 db kisebb piros paprika
1 db kisebb fehér paprika
½ bögre friss korianderlevél, aprítva
aprított chili, belátásunk szerint
2–3 evőkanál olívaolaj
só és bors
salátalevél a díszes tálaláshoz

* ejtsd: szevicse

Ceviche (a kép illusztráció)

A felvágott vöröshagymát és a fokhagymát egy tálban összekeverem, és enyhén megsózom. Az uborkát és a paprikákat 1 centiméteres kockákra vágom, és félreteszem. A citromok levét a hagymakeverékre öntöm, majd hozzáadom a felkockázott halat, ügyelve arra, hogy egyenletesen fedje a citromlé. Letakarva a hűtőbe teszem 15 percre. Hozzáadom az összes maradék hozzávalót, és további 5–10 percig pihentetem. Egy desszertes tálat szépen kirakok salátalevéllel, erre kerül a ceviche-keverék. Szeletelt avokádóval és pirított édesburgonyával tálalom, úgy a legfinomabb! (Fontos, hogy frissen szervírozzuk, a halnak nem szabad túl sokáig a citromlében áznia.)

Figyelem: a nyers halhús a citromban található savak hatására válik biztonsággal fogyaszthatóvá, de ez a módszer csak friss hal esetében működik!

Ha a halat nem tudjuk frissen beszerezni, a filéket rövid gőzöléssel vagy főzéssel előkezelni kell. Amennyiben a főzés mellett döntünk, mindenképp csak vizet használjunk hozzá, mert az olaj megváltoztatja a friss hal ízét.

Keress még több receptet művészektől a MÜPA oldalán!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...