Müpa karácsony – Készítsd el Catalina Vicens orgonaművész kedvenc ünnepi ételét

A Müpa kifaggatta fellépő művészeit, mi a kedvenc karácsonyi fogásuk, az izgalmas recepteket pedig most nálunk is megtaláljátok. Készítsétek el az ünnepekre ajánlásaikat!

„Chilében nőttem fel, ahol a karácsony a nyár első felére esik, ezért a hagyományos ünnepi receptjeink másfélék, mint Európában. Ha karácsonykor a szülőföldemen járok, a cevichére vágyom legjobban: mennyei ízvilága megunhatatlan, mégis nagyon egyszerű elkészíteni. Minden alkalommal felidézi bennem Chile élénk színeit és a megannyi kulináris csemege forrásául szolgáló, zabolázatlan szépségű Csendes-óceánt" – meséli Catalina Vicens orgonaművész.

Müpa karácsony: Készítsd el Catalina Vicens orgonaművész kedvencét

Chilei Ceviche

Hozzávalók (4 személy részére):

2 db friss, filézett fehér húsú hal (például hekk vagy tengeri sügér)
5–7 db citrom leve
1 db vöröshagyma, julienne-re vágva
1–2 gerezd fokhagyma, aprítva
½ uborka, hámozva
1 db kisebb piros paprika
1 db kisebb fehér paprika
½ bögre friss korianderlevél, aprítva
aprított chili, belátásunk szerint
2–3 evőkanál olívaolaj
só és bors
salátalevél a díszes tálaláshoz

* ejtsd: szevicse

Ceviche (a kép illusztráció)

A felvágott vöröshagymát és a fokhagymát egy tálban összekeverem, és enyhén megsózom. Az uborkát és a paprikákat 1 centiméteres kockákra vágom, és félreteszem. A citromok levét a hagymakeverékre öntöm, majd hozzáadom a felkockázott halat, ügyelve arra, hogy egyenletesen fedje a citromlé. Letakarva a hűtőbe teszem 15 percre. Hozzáadom az összes maradék hozzávalót, és további 5–10 percig pihentetem. Egy desszertes tálat szépen kirakok salátalevéllel, erre kerül a ceviche-keverék. Szeletelt avokádóval és pirított édesburgonyával tálalom, úgy a legfinomabb! (Fontos, hogy frissen szervírozzuk, a halnak nem szabad túl sokáig a citromlében áznia.)

Figyelem: a nyers halhús a citromban található savak hatására válik biztonsággal fogyaszthatóvá, de ez a módszer csak friss hal esetében működik!

Ha a halat nem tudjuk frissen beszerezni, a filéket rövid gőzöléssel vagy főzéssel előkezelni kell. Amennyiben a főzés mellett döntünk, mindenképp csak vizet használjunk hozzá, mert az olaj megváltoztatja a friss hal ízét.

Keress még több receptet művészektől a MÜPA oldalán!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...