Pirított kacsamáj lilahagyma-lekvárral
Hozzávalók:
600–700 g kacsamáj
1 kg lilahagyma, karikákra vágva
300 ml tej
200 ml vörösbor
1 evőkanál cukor
4 db szegfűszeg
só
lilahagyma-lekvár
A kacsamájat 2-3 centis szeletekre vágom és egy-két óráig hideg tejben áztatom. Nem sózom meg, mert attól a nyers máj megkeményedne. A szeleteket serpenyőbe teszem, mindkét oldalukat erős lángon 3-4 perc alatt „hirtelen” megpirítom. Akkor van kész, ha külsejük megpirult, de belsejük még puha – amennyiben túlsütjük, keménnyé válnak. A serpenyőből kivéve a szeleteket félreteszem és megsózom.
A kisült zsír nagy részét kiveszem, a serpenyőbe helyezem a karikákra vágott lilahagymát, a cukrot és a szegfűszeget.
Kevergetés mellett addig párolom a hagymát, amíg össze nem esik, majd felöntöm a vörösborral és a fedőt levéve a folyadék eltűnéséig kis láng fölött tartom.
A kacsamáj-szeleteket előételként lilahagyma-lekvárral és pirított kaláccsal tálalom, főételként a krumplipüré passzol hozzá.