Műíz és csokipuding - vakon teszteltünk 13 féle kakaós csigát, és letargiába estünk

Vegyes érzelmekkel zárult várva várt kakaóscsiga-kóstolásunk. A gyerekkori ízeket kerestük, de nem nagyon találtuk meg.

Elkezdődött az iskola, és vele az állandó agyalás is, hogy mit adjunk a gyerekeknek enni. Nem mindig van időnk reggelit készíteni vagy tízórait csomagolni a lurkóknak - Ilyenkor gyorsan befutunk egy pékségbe vagy boltba friss pékáruért. Az egyik péksüti, ami nagy népszerűségnek örvend a mai napig: a KAKAÓS CSIGA.

Mi is szeretjük a kakaós, omlós tekercset. Legtöbbünket a gyerekkorunkra emlékeztet, igazi retró édesség. Éppen ezért az egyik reggelünkön nagy lelkesedéssel és várakozással vágtunk neki a pékségeknek és boltoknak, hogy friss kakaós csigákat vásároljunk. Végül 13 kakaós csigát válogattunk össze, és belevágtunk a tesztelésbe, amitől nemcsak kajakómába, de egy kicsit letargiába is estünk. Figyelem, szubjektív véleményünk következik:

Nehéz eldönteni, hogy mitől jó egy kakaós csiga. A kollégákkal abban egyetértettünk, hogy az a jó, ha van benne kellő mennyiségű kakaó, ezért ezt nagyon szigorúan figyeltük. Kakaótartalom szempontjából a felhozatal vegyes volt, ami viszont egyezett a termékeknél, az a csigák tésztája. A legtöbb termék leveles tésztából készült, ezeknek az ízét is rendben találtuk. Akadt viszont olyan termék, amit csak megijesztettek a kakaóval, a csokipudingos és mű kakaóízű termékek pedig nagyon lehangolóak voltak.

A vakteszten hatan vettünk részt. Hat boltban és hét pékségben vásároltunk. Mindegyikben két darab kakaós csigát vettünk, amiket kis cikkekre vágtunk, hogy mindenkinek jusson a belsejéből és a széléből is. A csigákat lemértük konyhai mérleggel, mivel csak néhány pékség tünteti fel a termékek súlyát. Az összetevőket nem vizsgáltuk, de a tesztelés során figyeltük, hogy mennyire édesek a csigák. A pontozás 0-5-ig terjedt, a maximális elérhető pontszám tehát 30 pont volt.

EREDMÉNY (nem sorrendben):

1. Aldi 18/30

Állag:kicsit kemény, kívül száraz, de belül jó puha; közepes mennyiségű tölteléket tartalmaz; jól néz ki a porcukorral "megijesztve"; egyben marad; vékonyra tekert tésztája van

Íz:pudingos ízű; inkább csokis; inkább édes

Ár:99 Ft / 100 g

2. Jókenyér 27/30

Állag:vékony tészta; picit száraz; mintha ráégett volna a csoki az aljára; jól szétválnak a rétegek; kifejezetten ronda, de ettől még lehet finom

Íz: kesernyés, intenzív kakaós íz; nagyon finom tészta; túl cukros

Ár:230 Ft / 120 g

3. Cserpes Tejivó 17/30

Állag:szorosan csavart, de könnyen szétesik; kevés benne a kakaó, inkább csak kívülre jutott

Íz:fűrészpor ízű; kőkemény; kispórolták belőle a kakaót; erre bizony kell is a porcukor, mert nem elég édes; mű kakaós íz; főleg a vajas tészta érződik; nulla kakaóíz

Ár: 200 Ft / 100 g

4. Penny 18/30

Állag:bizarr; nagyon puha tészta, omlós; túl sok a tészta; elég rosszul néz ki; túl ; kevés a töltelék

Íz:rumos íz; túl édes; enyhén kakaós; lehetne kakaósabb; kicsit műíze van; kakaópótlóval készült

Ár:79 Ft / 75 g

5. Princess Pékség 21/30

Állag:fényes; cukormázas; könnyű tészta; puha; nyákos

Íz:semmi köze a kakaós csigához; pityókás, rumos íz, de kellemes; kesernyés műíz

Ár:260 Ft / 90 g

6. Félegyházi Pékség 19/30

Állag:kinézetre nem rossz, de picit csaltak a töltelékkel; vastag, túl tömör tészta; puha, furán barna

Íz:csokis-pudingos, diós íz; nagyon cukros; száraz a tészta; egyszerű, gyenge íz

Ár:220 Ft / 100 g

7. Spar 19/30

Állag:ennyi porcukorral valamit tuti takargatnak; kemény; szép réteges; omlós; béna

Íz:semmilyen íz; nem édes; valamiért gyümölcsteaízt érzek, nem értem..., fura, cukormentes íz

Ár:99 Ft/ 100 g

8. Lipóti Pékség 15/30

Állag:túl világos; nagyon látszik, hogy leveles tésztából készült; szétválós; kevés kakaó; szép

Íz:kozmás; mogyorós csokiíz; borzasztóan műízű; rossz minőségű mű kakaós íz; csokipudingos inkább; fahéjas mellékíz

Ár:195 Ft / 120 g

9. Príma Pék 28/30

Állag:szép állag; ropogós külső réteg; tetszik rajta a porcukor; arányos tészta és kakaó; igazi retró csiga; kellemes összhang

Íz:enyhén sós tészta; csokis-kakaós íz; nem túl édes; mintha anyukám sütötte volna; enyhén fahéjas íz; magas kakaótartalom; pont jól kakaós

Ár:220 Ft / 100 g

10. CBA 18/30

Állag:száraz; csak nyomokban tartalmaz kakaót; kemény; könnyen elváló rétegek; roppanós

Íz:vaníliaízű; kevés töltelék; ezért kell is rá a porcukor; nem elég kakaós; nem édes, nincs kedvem megenni

Ár:129 Ft / 100 g

11. Lidl 17/30

Állag:nyúlós tészta; picit odaégett; száraz; ragacsos a belseje; jó is lehetne, ha nem ég oda mind a kettő

Íz:semmi íze; nyers tésztaíz; nincs elég töltelék; vizes-csokis

Ár:99 Ft / 100 g

12. Fornetti 22/30

Állag:puha; omlós; mutatós; vastag tésztaréteg; világos

Íz:belseje mintha egy picit nyers lenne; de lehet, csak nagyon elázott; mű rumos íz

Ár:190 Ft / 120 g

13. Tesco 17/30

Állag: kívül száraz, belül puha; hiányzik a töltelék, csak kívülre jutott; megijesztették egy kis kakaóval, és ennyi

Íz:kellemes ízű tészta; nincs kakaóíze; savanykás műíz; semmi extra, hiányérzetem van

Ár:79 Ft / 100 g

Részletes eredmény a táblázatban:

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...